Ile białka to za dużo? Męski przewodnik po proteinach (nie tylko dla kulturystów)

Dlaczego białko to nie tylko “mięśnie”?
Zacznijmy od tego, że białko (czyli proteiny) to budulec wszystkiego: mięśni, skóry, enzymów, hormonów, a nawet układu odpornościowego. Codziennie organizm rozkłada białko na aminokwasy, by później je złożyć na nowo tam, gdzie są potrzebne. Jeśli nie dostarczysz odpowiedniej ilości, ciało zacznie zjadać... samo siebie. Brzmi brutalnie? Bo tak właśnie działa.
Białko na masie – buduj jak facet z planem
Kiedy jesteś na masie, czyli budujesz mięśnie, potrzebujesz więcej białka, ale też więcej kalorii. Jednak nie chodzi o to, żeby jeść na oślep. Badania i doświadczenia trenerów są zgodne: optymalna ilość to:
1,6–2,2 g białka na każdy kilogram masy ciała.
Przykład: ważysz 80 kg — celuj w 130–175 g białka dziennie.
To nie znaczy, że musisz żyć na kurczaku i twarogu. Możesz wprowadzić do diety:
jaja,
nabiał,
ryby,
mięso (tak, steki też),
soczewicę i ciecierzycę (tak, roślinne też mają moc),
odżywki białkowe – jeśli nie dajesz rady z “normalnym” jedzeniem
Białko na redukcji – czyli jak spalić tłuszcz, nie mięśnie
Na redukcji (czyli gdy próbujesz zrzucić tkankę tłuszczową), białko staje się twoim tarczą ochronną. Bo przy deficycie kalorycznym organizm lubi ciąć nie tylko tłuszcz, ale też mięśnie. A mięśnie to nie wróg – to twój metabolizm.
Ile białka? Tu eksperci często polecają nawet 1.7–2,3 g na kg masy ciała, zwłaszcza przy niskim spożyciu kalorii i intensywnym treningu.
Przykład: przy 80 kg – nawet 140–190 g białka dziennie.
To dużo? Tak. Ale właśnie dzięki temu nie będziesz wyglądać jak cień po redukcji, tylko jak facet, który wie, co robi.
Ciekawostki z proteinowej kuchni
Twaróg vs. Whey: Twaróg ma wolno wchłanialną kazeinę – idealną na noc. Z kolei białko serwatkowe (whey) wchłania się błyskawicznie – świetne po treningu.
Białko z jaj – wzorzec jakości: Jajka to wzorzec białka w skali biologicznej – zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy.
Roślinne białko? Tak, działa – ale warto mieszać różne źródła (np. ryż z fasolą), by uzyskać pełny profil aminokwasowy.
Za dużo białka szkodzi? Dla zdrowych nerek – nie. To mit. Nawet 2,5–3 g na kg masy ciała nie zaszkodzi, jeśli nie masz schorzeń nerek.
Nie musisz ważyć każdego kawałka kurczaka. Ale jeśli chcesz wyglądać i czuć się lepiej – ogarnij temat białka. To nie obsesja kulturysty, to higiena żywienia XXI wieku. Bo czy to budowa masy, rzeźba, regeneracja, czy po prostu męska energia – proteiny grają tu pierwsze skrzypce.
I pamiętaj: możesz nie liczyć kalorii. Możesz nie znać się na tłuszczach. Ale jeśli nie masz pojęcia, ile zjadasz białka – to tak, jakbyś jechał autem bez paliwa. Daleko nie zajedziesz.
Twój komentarz został przesłany do moderacji i nie jest jeszcze widoczny.
Sprawdzamy, czy spełnia zasady naszego regulaminu. Dziękujemy za zrozumienie!

Trzęsienie ziemi u wybrzeży Kamczatki wywołało tsunami na Pacyfiku [WIDEO]

Rytuał Kambo kończy się dramatem. 37-latka walczy o zdrowie w poznańskim szpitalu

Nasz ulubiony horror-komediowy powraca!

Szef Starbucksa zarobił tyle, że przeciętny jego pracownik musiałby pracować na to od 4634 p.n.e

Kontrowersje wokół reklamy jeansów z udziałem Sydney Sweeney. Czy gloryfikuje ona niebieskookie blondynki?