Nalot policji na kajakarzy. Dmuchali wszyscy
Wakacyjny wypoczynek nie zwalnia z przestrzegania przepisów. Świeccy policjanci i ratownicy WOPR przypominają: prowadzenie kajaka pod wpływem alkoholu jest wykroczeniem.

KPP w Świeciu
Kontrole na wodzie
W ostatnich dniach na rzece Wdzie, w rejonie Leśnictwa Pohulanka, przeprowadzono kontrole trzeźwości wśród kajakarzy. Akcję zorganizowali funkcjonariusze Komendy Powiatowej Policji w Świeciu, Posterunku Policji w Osiu oraz ratownicy z Wdeckiego WOPR-u. Działania wpisują się w ogólnopolską kampanię edukacyjną „Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie”, której celem jest promowanie odpowiedzialnego zachowania podczas letniego wypoczynku – zarówno na lądzie, jak i nad wodą.
Kajakarskie godziny szczytu
Kajakarstwo cieszy się dużą popularnością w regionie, szczególnie w sezonie letnim. Dla wielu osób to forma relaksu, kontaktu z naturą i aktywnego spędzania czasu. Jednak nawet podczas spokojnego spływu rzeką uczestnicy muszą pamiętać o przepisach – a w szczególności o zakazie prowadzenia jednostek pływających po spożyciu alkoholu.

KPP w Świeciu
Wszystkie osoby skontrolowane – trzeźwe
Podczas wspólnych działań nie odnotowano żadnych nieprawidłowości. Jak poinformowali mundurowi, wszystkie osoby uczestniczące w spływach były trzeźwe. To pozytywny sygnał, który świadczy o rosnącej świadomości prawnej oraz odpowiedzialności wśród turystów i miłośników sportów wodnych.

KPP w Świeciu
Prewencja i informacja zamiast karania
W ramach kontroli nie tylko sprawdzano stan trzeźwości, ale również prowadzono rozmowy z uczestnikami spływów na temat zasad bezpiecznego wypoczynku. Policjanci i ratownicy podkreślali znaczenie rozsądku, wzajemnej odpowiedzialności i przestrzegania przepisów – także na wodzie, która nie zwalnia z obowiązku trzeźwości.
Twój komentarz został przesłany do moderacji i nie jest jeszcze widoczny.
Sprawdzamy, czy spełnia zasady naszego regulaminu. Dziękujemy za zrozumienie!

Tomb na antenie Kanału Zero wyjawił ile kosztuje napisanie dissu. Czy raperzy korzystają z ghostwriterów?

"Jaja prawiczków" - lokalny przysmak w Chinach czy kulinarna dewiacja?

Staruszka przez 20 lat nieświadomie używała granatu jako młotka kuchennego

Wrocławska restauracja wprowadziła dopłatę za klimatyzację. Ile należy się za taki luksus?

Szef Starbucksa zarobił tyle, że przeciętny jego pracownik musiałby pracować na to od 4634 p.n.e