Idealnie kremowy sos śmietanowy jest znany i często używany w wielu kuchniach świata. Jego największą zaletą oprócz fantastycznego aromatu oraz gładkiej konsystencji jest łagodny, harmonijny smak doskonale pasujący do wielu różnych potraw. Taki sos można łączyć z niemal wszystkimi rodzajami mięs, rybami, grzybami leśnymi, warzywami, a nawet owocami morza, tworząc zupełnie nowe, fascynujące dania. Najczęściej jednak serwuje się go z makaronami i podaje tuż po wymieszaniu lub krótkim zapieczeniu w wysokiej temperaturze. Grube tasiemki, rurki, większe kokardki czy kształtne muszle? Z sosem śmietanowym każdy rodzaj makaronu smakuje obłędnie, zwłaszcza gdy wzbogacony zostanie o ulubione dodatki.
Makaron z sosem śmietanowym – z czym podawać?
Macie ochotę trochę poeksperymentować w kuchni i przyrządzić wyjątkowy makaron z sosem śmietanowym, ale wzbogaconym o ciekawe dodatki? W ten sposób możecie podkręcić łagodny smak potrawy, nadając mu pikantnej, apetycznie mięsnej, typowo warzywnej czy nawet subtelnie egzotycznej nuty.
Do potrawy bazującej na kremowej śmietanie z powodzeniem można dodać:
· Kurczaka – oczyszczone z błonek i kości udko lub filet pokrójcie na niewielkie kawałki, oprószcie pieprzem lub wybranymi przyprawami, a następnie obsmażcie na złocisty kolor. Tak przygotowane mięso przełóżcie do gotowego sosu i chwilę podduście razem, by przeszły smakiem.
· Szpinak i suszone pomidory – to zestawienie świetnie komponuje się z gęstym sosie śmietanowym. Wystarczy krótko przysmażyć liście szpinaku z czosnkiem, dodać śmietanę 36%, posiekane suszone pomidory w oleju, wszystko zamieszać, doprawić i dusić na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.
· Wędzony boczek – śmietana z wędzonym boczkiem do duet doskonały! Najpierw należy drobno pokrojone mięso przysmażyć na patelni wraz z posiekaną cebulą. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i połączyć z ugotowanym makaronem. Na koniec danie warto oprószyć tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
· Krewetki – obrane i krótko smażone na maśle krewetki wystarczy zmieszać z ugotowanym al dente tagliatelle oraz klasycznym sosem śmietanowym, by w kilka chwil stworzyć bardzo smaczne i aromatyczne danie. Całość tuż przed podaniem warto posypać tartym serem lub świeżymi ziołami.
· Szynkę i szparagi – pokrojona w kostkę gotowana szynka oraz zielone szparagi również świetnie smakują z białym, kremowym sosem. Zanim składniki zostaną zalane wysokoprocentową śmietaną, wcześniej należy usmażyć mięso i podgotować na półtwardo warzywa.
· Dynię – delikatnie słodka dynia oraz słony boczek tworzą świetną parę o głębokim smaku i aromacie. Pokrojony w niewielką kostkę miąższ można gotować na półtwardo wraz z makaronem, a po odcedzeniu zalać sosem śmietanowym z dodatkiem usmażonego na złoto boczku.
· Łososia – podsmażone kawałki ryby po połączeniu z suszonymi pomidorami w oleju oraz zeszkloną cebulą tworzą absolutnie unikalny smak zaraz po zalaniu kremówką. Danie najlepiej doprawić gałką muszkatołową, szczyptą pieprzu i odrobiną kardamonu.
Sos śmietanowy idealny nie tylko do makaronu
Jaki makaron z sosem śmietanowym będzie najlepszy? To zależy od ilości i rozmiarów składników dodanych do potrawy. Kawałki kurczaka idealnie pasują do grubszych wstążek tagliatelle lub zakręconych fusilli, szynka i sery świetnie komponują się z muszelkami conchiglie, delikatną rybę warto łączyć z kokardkami farfalle, a kosteczki boczku oraz większość warzyw warto mieszać z rurkami penne. Dodatkowo gęsty, kremowy sos może być podawany na pizzy, z włoskimi gnocchi albo na nadziewanych pierożkach ravioli. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tego typu daniach, poznajcie
przepisy na makaron z sosem śmietanowym na Przepisy.pl i w kilka chwil przygotujcie pyszny posiłek dla całej rodziny.