Szukaj

LIFESTYLE Z czym podawać makaron z sosem śmietanowym? Najlepsze dodatki i przyprawy!

Z czym podawać makaron z sosem śmietanowym? Najlepsze dodatki i przyprawy!

Redakcja
18.10.2024
Kopiuj link
Aromatyczny, subtelny w smaku i aksamitnie gładki – makaron w sosie śmietanowym to danie, które doskonale nadaje się zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad. Tę uniwersalną potrawę można wzbogacić na wiele sposobów, stosując różne dodatki w zależności od gustu. Jakie? Podpowiadamy!
makkaroni-b35e03a879f1e422e5c16b50bc2e2e75_0428d4

Idealnie kremowy sos śmietanowy jest znany i często używany w wielu kuchniach świata. Jego największą zaletą oprócz fantastycznego aromatu oraz gładkiej konsystencji jest łagodny, harmonijny smak doskonale pasujący do wielu różnych potraw. Taki sos można łączyć z niemal wszystkimi rodzajami mięs, rybami, grzybami leśnymi, warzywami, a nawet owocami morza, tworząc zupełnie nowe, fascynujące dania. Najczęściej jednak serwuje się go z makaronami i podaje tuż po wymieszaniu lub krótkim zapieczeniu w wysokiej temperaturze. Grube tasiemki, rurki, większe kokardki czy kształtne muszle? Z sosem śmietanowym każdy rodzaj makaronu smakuje obłędnie, zwłaszcza gdy wzbogacony zostanie o ulubione dodatki.

Makaron z sosem śmietanowym – z czym podawać?


Macie ochotę trochę poeksperymentować w kuchni i przyrządzić wyjątkowy makaron z sosem śmietanowym, ale wzbogaconym o ciekawe dodatki? W ten sposób możecie podkręcić łagodny smak potrawy, nadając mu pikantnej, apetycznie mięsnej, typowo warzywnej czy nawet subtelnie egzotycznej nuty.

Do potrawy bazującej na kremowej śmietanie z powodzeniem można dodać:

· Kurczaka – oczyszczone z błonek i kości udko lub filet pokrójcie na niewielkie kawałki, oprószcie pieprzem lub wybranymi przyprawami, a następnie obsmażcie na złocisty kolor. Tak przygotowane mięso przełóżcie do gotowego sosu i chwilę podduście razem, by przeszły smakiem.

· Szpinak i suszone pomidory – to zestawienie świetnie komponuje się z gęstym sosie śmietanowym. Wystarczy krótko przysmażyć liście szpinaku z czosnkiem, dodać śmietanę 36%, posiekane suszone pomidory w oleju, wszystko zamieszać, doprawić i dusić na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.

· Wędzony boczek – śmietana z wędzonym boczkiem do duet doskonały! Najpierw należy drobno pokrojone mięso przysmażyć na patelni wraz z posiekaną cebulą. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i połączyć z ugotowanym makaronem. Na koniec danie warto oprószyć tartym serem i posiekaną natką pietruszki.

· Krewetki – obrane i krótko smażone na maśle krewetki wystarczy zmieszać z ugotowanym al dente tagliatelle oraz klasycznym sosem śmietanowym, by w kilka chwil stworzyć bardzo smaczne i aromatyczne danie. Całość tuż przed podaniem warto posypać tartym serem lub świeżymi ziołami.

· Szynkę i szparagi – pokrojona w kostkę gotowana szynka oraz zielone szparagi również świetnie smakują z białym, kremowym sosem. Zanim składniki zostaną zalane wysokoprocentową śmietaną, wcześniej należy usmażyć mięso i podgotować na półtwardo warzywa.

· Dynię – delikatnie słodka dynia oraz słony boczek tworzą świetną parę o głębokim smaku i aromacie. Pokrojony w niewielką kostkę miąższ można gotować na półtwardo wraz z makaronem, a po odcedzeniu zalać sosem śmietanowym z dodatkiem usmażonego na złoto boczku.

· Łososia – podsmażone kawałki ryby po połączeniu z suszonymi pomidorami w oleju oraz zeszkloną cebulą tworzą absolutnie unikalny smak zaraz po zalaniu kremówką. Danie najlepiej doprawić gałką muszkatołową, szczyptą pieprzu i odrobiną kardamonu.

Sos śmietanowy idealny nie tylko do makaronu


Jaki makaron z sosem śmietanowym będzie najlepszy? To zależy od ilości i rozmiarów składników dodanych do potrawy. Kawałki kurczaka idealnie pasują do grubszych wstążek tagliatelle lub zakręconych fusilli, szynka i sery świetnie komponują się z muszelkami conchiglie, delikatną rybę warto łączyć z kokardkami farfalle, a kosteczki boczku oraz większość warzyw warto mieszać z rurkami penne. Dodatkowo gęsty, kremowy sos może być podawany na pizzy, z włoskimi gnocchi albo na nadziewanych pierożkach ravioli. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tego typu daniach, poznajcie przepisy na makaron z sosem śmietanowym na Przepisy.pl i w kilka chwil przygotujcie pyszny posiłek dla całej rodziny.

Autor Redakcja
Źródło -
Data dodania 18.10.2024
Aktualizacja -
Kopiuj link
NEWSLETTER
Zapisując się na nasz newsletter akceptujesz Regulamin i Politykę prywatności
KOMENTARZE (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Administratorem Twoich danych osobowych jest CKM.PL, który przetwarza je w celu realizacji umowy – regulaminu zamieszczania komentarzy (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. b RODO). Masz prawo dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania – szczegóły i sposób realizacji tych praw znajdziesz w polityce prywatności. Serwis chroniony jest przez reCAPTCHA – obowiązuje Polityka prywatności Google i Warunki korzystania z usługi.