GIS ostrzega przed popularnym mlekiem dla niemowląt. Odkryto bakterię
GIS wydał ostrzeżenie o bakterii bacillus cereus, którą wykryto na linii produkcyjnej mleka NAN Optipro Plus 1 (Nestlé Polska). Produkt wycofano ze sprzedaży, a rodzicom, którzy nabyli już produkt odradza się podawanie go dzieciom. Po spożyciu zainfekowanego pożywienia u dziecka mogą pojawić się następujące objawy: wymioty, biegunka i odwodnienie.

Fot. Pixabay
Które mleko wycofano ze sprzedaży?
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) w czwartek 11 grudnia wydał ostrzeżenie dotyczące produktu, którego dystrybutorem jest Nestlé Polska. Ze sprzedaży wycofano dwie partie mleka modyfikowanego NAN Optipro Plus 1:
- NAN Optipro Plus 1 - 800g, numer partii 52860346AA, data minimalnej trwałości: 10.2027,
- NAN Optipro Plus 1 - 400g, numer partii 52870346AD, data minimalnej trwałości: 10.2027.
Zatrzymanie sprzedaży artykułu zostało spowodowane wykryciem bakterii na jednej z linii produkcyjnych w Niderlandach. Firma zapewnia jednak, że decyzja o wycofaniu jest dobrowolna i ma charakter prewencyjny. Producent oświadcza, że mleka z tej serii kupione przez rodziców nie powinny być zainfekowane, jednak nie należy podawać ich dzieciom.
Oświadczenie GIS
Biuro Głównego Inspektora Sanitarnego wydało komunikat, w którym informuje o wykryciu bakterii i odradza spożywanie wskazanych partii mleka NAN Optipro Plus 1:
"Nie należy spożywać produktów z dwóch wskazanych w komunikacie partii. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem."
Chociaż producent zapewnia, że produkty, które zostały już sprzedane nie powinny być zainfekowane, GIS ostrzega, aby nie podawać niemowlakom produktów pochodzących ze wskazanych partii, nawet jeśli wyglądają i pachną normalnie.
Jaką bakterię wykryto w mleku Nestlé?
Na liniach produkcyjnych mleka modyfikowanego NAN Optipro Plus 1 (dystrybuowanego przez Nestlé Polska) wykryto bakterię bacillus cereus. To drobnoustrój, który powszechnie występuje w środowisku, jednak nie powinien znajdować się w pożywieniu. Mikroorganizm produkuje toksyny, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia:
- gwałtowne wymioty,
- biegunkę,
- bóle brzucha,
- odwodnienie.
Warto pamiętać, że u niemowląt i małych dzieci flora bakteryjna jest bardziej wrażliwa i podatna na zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. W efekcie, zakażenie bakterią taką jak bacillus cereus może przebiegać szczególnie ciężko.
Twój komentarz został przesłany do moderacji i nie jest jeszcze widoczny.
Sprawdzamy, czy spełnia zasady naszego regulaminu. Dziękujemy za zrozumienie!
Polacy ocenili rząd Tuska. Najnowszy sondaż jest bezwzględny
Ciemne pieczywo w sklepach skrywa tajemnicę. Dietetyczka ujawnia, czego należy unikać
14-letnia Daria zniknęła bez śladu. Trwa pilna akcja poszukiwawcza
Nie żyje Magda Umer. Znana polska piosenkarka i dziennikarka miała 76 lat
Choinka szybko gubi igły? Ten sposób sprawi, że zachowa świeżość na długo

