Choinka szybko gubi igły? Ten sposób sprawi, że zachowa świeżość na długo
Aby choinka nie gubiła igieł, wybierz taką, która pochodzi z okolicy. Przy zakupie obejrzyj miejsce ścięcia i igły. Podpowiadamy, jakie rodzaje drzewek zachowają świeżość na długo i jak pielęgnować je w domu.

Fot. Pixabay
Co zrobić, żeby choinka nie gubiła igieł?
Efektywnym sposobem na to, aby choinka dłużej trzymała igły jest wybieranie choinek z najbliższej okolicy. Dzięki temu mamy pewność, że drzewko jest świeże i nie musiało pokonywać długich tras w ciasnym transporcie.
Jeżeli nie masz pewności, czy choinka jest świeża, przyjrzyj się powierzchni cięcia. Kiedy jest jasna i niepopękana, oznacza to, że od momentu wycinki nie minęło wiele dni. Innym znakiem charakterystycznym są same igły - gdy są ostre i sztywne, drzewko jest stare. Giętkie i skrzypiące igły należą do choinki, która dopiero co została przywieziona z lasu.
Stuprocentową pewność zapewni samodzielne ścięcie drzewka. Wystarczy skontaktować się z najbliższym leśniczym, który wskaże miejsce legalnej wycinki i pobierze opłatę o wysokości ok. 50 zł.
Pamiętaj, że wycinanie drzew z lasu bez zgody jest zabronione i grozi karą od 500 do 5 tys. zł.
Kiedy kupić choinkę?
Wbrew popularnemu przekonaniu, nie należy kupować żywej choinki tuż przed świętami. Jeżeli temperatura powietrza jest niska lub spada poniżej zera, drzewko mogłoby doświadczyć tzw. szoku termicznego i uschnąć bardzo szybko.
O wiele lepiej jest ściąć drzewko wcześniej - np. tydzień lub dwa przed Bożym Narodzeniem - i przechować je w garażu, piwnicy lub na strychu. W takich warunkach przyzwyczaimy choinkę do stopniowo zwiększającej się temperatury, a w efekcie drzewko dłużej zatrzyma świeżość.
Jakie drzewo na choinkę?
Sprawdzonym gatunkiem drzewka świątecznego jest jodła Nobilis (tzw. jodła srebrna). Charakteryzuje się tym, że podczas wysychania kurczy się, ale utrzymuje igły. To dobre rozwiązanie dla osób, które lubią mieć ciepło w mieszkaniu i ogrzewają je suchym powietrzem.
Najtańszą opcją jest sosna lub świerk. Niestety igły sosny, chociaż nie odpadają, to żółkną, a świerk gubi je bardzo szybko. Warto więc szukać opcji ze średniej półki cenowej. Kompromisem między ceną, a dłuższą żywotnością drzewka będzie nabycie jodły Nordmann lub świerku kłującego (tzw. srebrnego).
Jak przechowywać choinkę?
Po zakupie lub samodzielnym ścięciu choinki należy odpakować ją z siatki ochronnej dopiero po przyjeździe do domu. Miejsce cięcia powinno być zanurzone w wodzie. Dodatkowo warto co pewien czas spryskiwać igły wodą.
Choinka powinna stać z dala od grzejników i innych źródeł ciepła. Jeżeli posiadasz w domu ogrzewanie podłogowe, umieść choinkę na panelu izolacyjnym lub podkładce, a nie bezpośrednio na panelach.
Nie należy pielęgnować drzewka przy użyciu gliceryny lub miedzianych monet. To mity, które wcale nie przedłużą świeżości choinki, a mogą ją skrócić. Trzymaj się prostych rozwiązań.
Twój komentarz został przesłany do moderacji i nie jest jeszcze widoczny.
Sprawdzamy, czy spełnia zasady naszego regulaminu. Dziękujemy za zrozumienie!
Z kas samoobsługowych w Biedronce zniknęła ważna funkcja. Sieć wyjaśnia, dlaczego
Nie żyje Magda Umer. Znana polska piosenkarka i dziennikarka miała 76 lat
Nie żyje Jacek Semaniak. Tragiczne wieści obiegły Polskę
1200 złotych dopłaty do prądu i ogrzewania. Te osoby dostaną pieniądze
Klamka zapadła, Tusk właśnie ogłosił. CPK przechodzi do historii

