Przepisy na zdrowe i pyszne grillowanie!
Wspólne przygotowywanie potraw na ruszcie może być znakomitą zabawą zarówno
dla młodszych, jak i starszych osób. Czy jednak dania z grilla mogą być zdrowe?
Oczywiście, że tak! Dowiedz się, co zrobić, aby grillowane produkty miały nie
tylko przepyszny smak, lecz także były odpowiednie dla zdrowia.
Zdrowy grill – czy to możliwe?
Opinie na temat przygotowywania potraw na grillu są
podzielone. Część osób uważa, że są zdrowe, natomiast pozostała grupa sądzi, że
nie są odpowiednie dla ludzkiego organizmu. Jak się okazuje, grillowanie może
być smaczne i nieszkodliwe, trzeba jednak trzymać się pewnych zasad.
Po pierwsze, do rozpalania grilla, nie wybieraj rozpałki.
Substancje zawarte w tym produkcie zawierają szkodliwe związki, które następnie
wnikają w produkty spożywcze. Zastosowana w nadmiarze może nawet prowadzić do
zatruć. Po drugie, nie korzystaj z tacek aluminiowych. Pod wpływem wysokiej
temperatury, wytrącają się z nich toksyczne substancje, które następnie
przywierają do grillowanego mięsa lub warzyw. O wiele lepszą alternatywą są
żeliwne naczynia, np. patelnie. Po trzecie, nie przetrzymuj zbyt długo nad
ogniem przygotowywanej potrawy, ponieważ może dojść do jej zwęglenia.
Przypalone produkty są nie tylko niesmaczne, lecz także wypełnione substancjami
smolistymi, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Jak grillować zdrowo?
Pierwszym krokiem do zdrowego grillowania jest wybór
wysokiej jakości produktów. Uważaj na „zestawy do grillowania”, które nierzadko
mają krótką datę ważności, a do tego zawierają mięso niższej kategorii. Co
więcej, sięgaj po chude mięso (np. indyk, kurczak) i ryby. Jeśli wybrany
kawałek mięsa ma duży przyrost tłuszczu, możesz usunąć jego nadmiar przed
położeniem na ruszt.
Kluczem do zdrowszego grillowania jest marynowanie potraw.
Dzięki tej metodzie, zarówno na mięsach, rybach, jak i warzywach tworzy się
„powłoka ochronna”, która ogranicza wytwarzanie szkodliwych związków nawet o
90%. Do marynowania używaj ziół, takich jak: kolendra, kminek, rozmaryn czy
kurkuma oraz oliwy z oliwek. Możesz również wykorzystać alkohol, np. czerwone
wino czy piwo. Co ciekawe, marynata z alkoholu zmniejsza wytwarzanie związków
kancerogennych. Wybrane produkty powinno się marynować co najmniej 1–2 godziny
przed położeniem na ruszt.
Gdzie szukać wysokiej jakości produktów na
grilla w dobrej cenie?
Jak już zostało wspomniane, tzw. zestawy grillowe nie zawsze
są dobrym wyborem. Jeśli chcesz mieć pewność, że aktualna
gazetka Lewiatan albo innego marketu, którą możesz znaleźć na
stronie Blix.pl. Korzystając z gazetek promocyjnych, możesz zapoznać się
jeszcze przed wybraniem się na zakupy z ofertą ulubionych marketów i tym samym
zrobić nie tylko jakościowe, lecz także tanie zakupy.
Przepisy na zdrowe potrawy z grilla
Pierwsza propozycja na zdrową potrawę z grilla to filety z
pstrąga. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
- 6 filetów z pstrąga,
- cytrynę,
- sól,
- czarny pieprz,
- natkę pietruszki (2 garście),
- miętę (1 łyżka),
- 4 małe cebule,
- 2 łyżki masła.
Umyte filety natrzyj sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.
Następnie dokładnie je osusz. Cebulę, miętę i pietruszkę posiekaj i zmieszaj ze
sobą. Przygotuj naczynie żeliwne, rozłóż na nim rybę, a także pokrojone zioła.
Na wierzchu połóż masło i całość przykryj pokrywką. Całość grilluj ok. 20
minut.
Zdrowy filet z kurczaka z grilla
Do wykonania kolejnego przepisu potrzebujesz:
- fileta z kurczaka,
- oliwy z oliwek,
- kilka ząbków czosnku,
- ziół prowansalskich,
- łyżeczkę papryki wędzonej
Kurczaka umyj i pokój na pół. Oliwę z oliwek wymieszaj z
posiekanym czosnkiem i przyprawami, tworząc marynatę. Umieść w niej mięso i
całość włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Tak przygotowane mięso grilluj ok. 10
minut na każdej ze stron.
Warzywne szaszłyki na grilla
Zdrowym, pełnym witamin pomysłem na grilla jest przygotowanie warzywnych szaszłyków. Do ich wykonania możesz wykorzystać ulubione produkty, np.: paprykę, cukinię, pieczarki czy szparagi. Wybrane warzywa pokrój w krążki, a następnie zamarynuj je w oliwie z oliwek i ziołach (przez co najmniej 20 minut). Następnie nadziej je na długie wykałaczki i grilluj, aż będą miękkie. W czasie pieczenia możesz polewać je pozostałą marynatą, aby były jeszcze smaczniejsze. Ciekawą opcją jest dodanie do szaszłyków sera, np. halloumi. Dzięki temu będą jeszcze bardziej sycące.
Artykuł partnera