Para idealna, czyli dobieramy sos do rodzaju mięsa

Na ostro, na grillu, pikantne czy średnio wysmażone? Nieważne, w jaki sposób zabierzesz się za soczysty kawał mięcha – przyprawione z charakterem i odpowiednio podane zawsze będzie smakować jak prawdziwy majstersztyk. Podpowiadamy kilka wyśmienitych połączeń.

small victoria-shes-UC0HZdUitWY-unsplash.jpg

Aby poczuć się domowym Gordonem Ramsey’em, warto mięso wzbogacić sosem – na przykład jednym z sosów do mięs Roleski, który doskonale podkręci aromat i rozpali do czerwoności zmysły… nie tylko kulinarnie. Bo każdy prawdziwy fan mięsnej uczty wie, że najlepsze mięsiwo musi być soczyste, wyraziście doprawione, ale i smacznie ociekające sosem. Podczas domowej majówki rozsmakowaliśmy się w dodatkach do różnych rodzajów mięsa marki Roleski, w oryginalnych wariantach smakowych – do karkówki i żeberek, steków i burgerów oraz do kurczaka. I już wiemy, że z nimi męska kuchnia nigdy nie będzie nudna – czy to z okazji letniego grillowania, kolacji dla dwojga lub... kaca-mordercy.

Do karkówki i żeberek

Nie straszne ci eksperymenty… w kuchni? Pamiętaj, że przez żołądek do serca, a doznania smakowe potrafią być równie ekscytujące, co szybka jazda czy paintball z kumplami. Zarówno karkówka, jak i żeberka stanowią kulinarne wyzwanie – efekt końcowy przyrządzania powinien dać nam soczyste i kruche danie. Sos Roleski do karkówki i żeberek to mix dojrzałych pomidorów z goździkami oraz imbirem i nutami BBQ. Tak, tak – dodatek przypraw kojarzących się głównie z grzańcem sprawia, że mięso nabiera pikantnego, ale też słodkawego smaku, który wzbogaci doznania smakowe. Sosu Roleski do karkówki i żeberek można użyć na zimno i na ciepło, jako dodatku i jako marynaty. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza.

sos_do-karkowki-zeberek_300-PET.jpg

Do steków i burgerów

Średnio wysmażone czy krwiste? Ten wybór traci na znaczeniu, jeśli przy przygotowaniu autorskiego burgera czy soczystego steka mięso nie zostanie należycie doprawione. Sos Roleski do steków i burgerów to gwarancja intensywności smaku i podkręcenia apetytu na więcej. Dzięki oryginalnej kompozycji pomidorowo-paprykowej z dodatkiem pieprzu cayenne, wyrazistej cebuli i kolendry, dodatek ten świetnie sprawdza się w królowej męskich kuchni, czyli kuchni amerykańskiej. Sos doskonale wzbogaca smak wołowiny, ale też nachosów, kiełbasy czy bułki z szarpaną wieprzowiną.

sos_do-stekow-burgerow_300-PET.jpg

Sosy do kurczaka

A gdyby tak podkręcić tempo i spróbować czegoś pikantniejszego? Jeżeli białe mięso kojarzy ci się tylko z dietą kulturysty, warto sięgnąć po bonusowy składnik drobiowych potraw, który pozwoli na rozsmakowanie się w kurczaku na nowo – na przykład po sosy do drobiu Roleski. Dodatki dostępne są w dwóch wariantach – z czosnkiem lub z papryką. Sos do kurczaka z czosnkiem to idealny, czerwony (a nie tradycyjnie biały) balans sosu pomidorowego z porządną dawką czosnku. Uważaj! Ten wariant może nie spodobać się każdej partnerce, więc lepiej wybrać go, gdy w planach nie masz randki. Na tę okazję polecamy sos do kurczaka z papryką – klasyczne połączenie pomidorów i papryki, które można użyć jako dodatku na ciepło i jako zimnego dressingu. Idealny do kurczaka z grilla, ale także do makaronów, pieczonej papryki lub pizzy.

sosy do kurczaka.jpg

Wielu facetów nie wyobraża sobie bezmięsnej kuchni. A mięcho potrzebuje odpowiednich dodatków. Czerwone sosy Roleski do mięs sprawią, że każde popisowe danie nabierze jeszcze więcej charakteru i mocy. Poleca się je wszystkim, którzy szukają intensywniejszych doznań – nie tylko tych kulinarnych.

Materiał partnera


Dodał(a): Izabela Popko Czwartek 07.05.2020