Tajniki piwa

Każde piwo jest inne! Najlepsze napoje świata różnią się smakiem, kolorem, zapachem i stylem- czego potwierdzeniem jest choćby najnowsza kolekcja specjalności Książęce
Piwo


LICZY SIĘ STYL
Style piwa to określenie pozwalające podzielić piwa na podstawie użytych drożdży (które bezpośrednio wiążą się z fermentacją), gęstości ekstraktu, wyglądu, aromatu, smaku czy pochodzenia. Najważniejszym kryterium są bez wątpienia drożdże. W tej kategorii występują trzy rodzaje fermentacji:

Piwa fermentacji spontanicznejwarzone na drożdżach dzikich, popularne przede wszystkim w Belgii Np. lambic, kriek czy framboise.

Piwa górnej fermentacji – powstają w temperaturze  pokojowej (ok. 18–22 st. C), w której powstaje dużo estrów nadających piwu różne aromaty: bananowy, jabłkowy, śliwkowy i inne. Np. ale, porter i stout.

Piwa dolnej fermentacji
– warzone „na chłodno” (temp. 7–12 st. C), a leżakowane jeszcze chłodniej (ok. 0–4 st. C). To popularna grupa piw, do której należą m.in. historycznie najstarszy ciemny lager (np. Książęce Ciemne Łagodne), bock (np. Koźlak), pils (np. Pilsner Urquell) czy lager pszeniczny (np. Książęce Złote Pszeniczne).

PROJEKCJA ZAPACHU

Większość wrażeń odczuwanych przyjedzeniu czy piciu (nie tylko piwa) odbieramy za pomocą... węchu. Tak, zapachy mogą sprawiać wrażenie smaku w ustach! Nazywane jest to „projekcją zapachu na smak”. Oto przykłady wiodących nut zapachowych w różnych gatunkach piwa:

piwa pszeniczne – drożdżowe (goździki)
ale – chmielowe (żywica, zioła)
lambic – wytrawne (kwaskowość, cierpkość)
piwa ciemne (np. Książęce CiemnŁagodne) – karmel, toffi, kawa

KOLOR... SMAKU
Kolor w piwie to nie tylko jego barwa. Kolor może mieć również smak piwa!

Zielony - tego koloru jest w piwie bardzo dużo – nie tylko w dzień Św. Patryka. Ze szklanki piwa ujawnia się zielony aromat chmielowy (pachnący żywicą czy ściółką leśną), którego przykładem są czeskie pilznery albo nowość na polskim rynku – Książęce Jasne Ryżowe pachnące szyszkami chmielu.

Żółty - ten kolor kojarzy się oczywiście z najbardziej popularnym gatunkiem piwa na świecie, czyli lagerem. Żółte są w piwie słodowe nuty oraz owoce: brzoskwinie, morele i gruszki. To też piwa pszeniczne – tak lager (np. Książęce Złote Pszeniczne), jak i weissbier.

Brązowy - to zdecydowanie jeden z najważniejszych kolorów w świecie piwa. Brązowy w smaku daje wrażenie głębi, pełni i złożoności. Można podzielić go na: cukrowy (np. przypalony, spalony, toffi), owocowy lub przyprawowy (np. migdałowy, czekoladowy, kawowy), roślinny (np. orzechowy) czy mięsny (np. pieczonego mięsa).

Czerwony - najbardziej wyrazistą barwą piwa jest czerwień. Takie są np. lambic, które pachną jak dżem albo kompot, ale wbrew pozorom są bardzo wytrawne. Czerwień to również barwa samego piwa, np. Książęce Czerwony Lager o głębokiej czerwono–bursztynowej barwie osiągniętej dzięki produkcji z udziałem słodów jęczmiennych: pilzneńskiego i karmelowego.


Dodał(a): CKM Piątek 13.09.2013