'Mięso' ze świerszczy? Lepiej, mięso z komórek! Sklepy już się szykują

Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała, że produkowane przez Good Meat mięso komórkowe jest bezpieczne do spożycia. Oznacza to, że będzie ono wprowadzane do restauracji i handlu detalicznego.
chicken-gcc489b5e6_1920.jpg

Tylko w USA

Na ten moment dotyczy to tylko Stanów Zjednoczonych i Singapuru, w którym zatwierdzono go i wprowadzono na rynek. Spółka współpracuje z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Wszystko po to, by uzyskać niezbędne zezwolenia.

Przełomowy moment

"Odkąd Singapur zatwierdził sprzedaż Good Meat, wiedzieliśmy, że ten moment nadejdzie. Jestem dumny, że mogę wprowadzić ten nowy sposób produkcji mięsa do kraju" - powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel Good Meat.

Początki firmy

Firma od początku swojej działalności opracowywała roślinne alternatywy dla produktów jajecznych i produktów mięsnych. Pod tym względem zdominowała amerykański rynek. 


Dodał(a): CKM.PL Czwartek 07.09.2023