Te alkohole zmniejszają wiosenne objawy alergii

Wiosna i lato to dla ciebie najbardziej upierdliwy okres w roku, bo gdy tylko zrobi się cieplej od razu dostajesz kataru siennego i innych alergii? Mamy dobrą wiadomość: niektóre alkohole mogą ci pomóc.
iStock-484993416.jpg

Dla niektórych pierwsze dni wiosny i lata to wymarzona pora roku, dla innych – tych z różnymi alergiami i uczuleniami – początek kilkumiesięcznych męczarni z wiecznie zatkanym nosem i swędzącymi oczami (wiemy z autopsji).

Jednak okres wiosenno-letni to również czas, w którym częściej niż zwykle raczymy się różnymi trunkami na świeżym powietrzu. I jak się okazuje, wybór napitku ma ogromne znaczenie dla alergików, ponieważ jedne alkohole mogą zmniejszyć objawy np. kataru siennego, a inne – wręcz przeciwnie.

Według badania organizacji Asthma UK do tej drugiej grupy zaliczyć można przede wszystkim piwo, białe wino i szampana, które ze względu na zawartość m.in. histaminy czy siarczynów pogłębiają objawy np. kataru siennego (wspomniane związki wytwarzają się w organizmie właśnie podczas reakcji alergicznych).

Co więc pić? Przede wszystkim alkohole czyste, takie jak gin (z tonikiem) czy wódkę, które zawierają znacznie mniej wspomnianych substancji, przez co wręcz są w stanie złagodzić objawy alergii. Może więc warto polubić się z tymi trunkami w okresie letnim?

Dodał(a): Tomek Makowski/ fot. istockphoto.com Piątek 08.06.2018