Garkuchnia: kotlet z renifera
Nawołując do kulinarnej brawury, chcemy poruszyć w tobie naturę nieokrzesanego zdobywcy, który wrzuca do garnka wszystko, co nawinie mu się pod pałkę.
CO TO JEST: Delikates ze Spitsbergenu
SMAKUJE JAK: Dziczyzna
NA CO DZIAŁA: Dzięki sporej zawartości protein mięso ma właściwości regenerujące. Jedząc je, wykażesz się nadludzkimi siłami witalnymi w łóżku.
JAK PRZYGOTOWAĆ: Nieduży, gruby kawałek karkówki wrzucasz na patelnię (lub grilla) i smażysz na średnim ogniu, aż mięso stanie się sprężyste i dobrze przyrumienione. Podajesz z chlebem lub ziemniakami.
Raz jadłem mięso renifera, ale nie powaliło mnie. Jeśli jednak skropić je włoską oliwą, to wyjdzie smaczne danie.
Karol Okrasa, kucharz, autor „Kuchnia z Okrasą” w TVP1