Garkuchnia: potrawka z węża
Nigdy nie oblizywałeś się na widok krokodyla, węża lub skorpiona? Smakują nieźle…
CO TO JEST: Danie z Egiptu
SMAKUJE JAK: Bażant
NA CO DZIAŁA: Mięso węża zawiera duże ilości białka, które (obok węglowodanów) jest podstawowym budulcem mięśni. Regularnie spożywaj węża, a wkrótce będziesz wyglądał jak atletyczny gwiazdor kina akcji.
JAK PRZYGOTOWAĆ: Mięso należy oskórować, pokroić na dość grube plasterki i usmażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Kilkakrotnie jadłem węża, lecz nie należy on do moich ulubionych dań. Jak dla mnie jest zbyt włóknisty. W dodatku, jedzony bez przypraw, nie ma kompletnie smaku.
Samir Kaas, kucharz; Ali Baaba, Warszawa