Jak pić whisky? Zapytaliśmy eksperta

Jak wiadomo, grono fanów whisky dziel się na tych, którzy śmiało dodają whisky do drinków, oraz na tych, którzy uważają to za ciężki grzech. Czy mieszanie jej colą rzeczywiście jest w złym tonie?

small Ballantine_03_08_20-6672-Modifier.jpg

Picie whisky wielu osobom kojarzy się ze skupioną degustacją i powolnym sączeniem trunku ze szklanki. Tymczasem sami producenci i profesjonaliści z branży alkoholowej namawiają do mieszania jej z czym nam tylko pasuje. Jedną z takich osób jest Ania Filipiak, Brand Ambasadorka marki Ballantine’s. Postanowiliśmy wypytać ją między innymi o to, jak tak naprawdę powinniśmy obchodzić się z whisky, a także jak odszyfrować to, co jest napisane na etykiecie. Przeczytajcie nasz wywiad – mamy nadzieję, że rozwieje wątpliwości nowicjuszy w świecie bursztynowego trunku, a może i nawet zaskoczy tych, którzy uważają się za wytrawnych koneserów whisky.

Od czego powinni zacząć ci, którzy przygodę z whisky mają przed sobą, ale bardzo chcą wejść w ten świat?

Od eksperymentowania i odkrywania wielu smaków. Świat whisky oferuje w tym momencie tak wiele różnych wariantów na wyciągnięcie ręki, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Warto jest zacząć od przystępnych whisky o delikatnym profilu smakowym jak na przykład Ballantine’s Finest.

A może whisky infuzowana aromatami owoców? Albo czymś ją rozcieńczyć?

To idealna propozycja dla miłośników owocowych aromatów. Ballantine’s oferuje dwa warianty – Ballantine’s Brasil z wyraźnymi nutami limonki oraz Ballantine’s Passion z nutami owoców tropikalnych. Ballantine’s Brasil świetnie smakuje z dodatkiem napoju gazowanego typu lemoniada, Sprite lub 7up, zaś Ballantine’s Passion doskonale sprawdzi się w połączeniu z napojem gazowanym o smaku pomarańczy.

Czy mieszanie whisky z colą to niewybaczalna zbrodnia?

Świat whisky otwiera się na coraz to nowych miłośników tego trunku, a im więcej fanów, tym więcej sposobów picia, co jest wspaniałe. To fakt, że istnieje przekonanie, że whisky z colą to niedopuszczalne połączenie. Ja uważam, że każdy powinien pić ją tak, jak mu najbardziej smakuje.

Wiele osób kojarzy picie whisky z degustacją w skórzanym fotelu, przy kominku i z cygarem. Czy koniecznie za każdym razem właśnie w taki sposób musimy zabierać się do picia whisky?

Zupełnie nie! W dzisiejszych czasach whisky wychodzi z tego stereotypu i widzimy ją zarówno na naszych domówkach, jak i w klubach. Ważne jest to, aby wybierać alkohole świadomie, czytać etykiety, sprawdzać, z jakiego regionu pochodzą, jaki mają smak i aromat. Jeżeli lubimy koktajle, warto poczytać, co rekomendują barmani lub ambasadorzy marek, czyli osoby, które zawodowo zajmują się serwowaniem alkoholu.

Co – oprócz mocy i pojemności – znajdziemy na etykiecie Ballantine's? No bo przecież nie skład czy datę ważności.

Etykieta jest nam w stanie bardzo dużo powiedzieć o whisky. Czy jest to whisky mieszana czy też single malt, często jak długo leżakowała w beczkach dębowych. Na etykiecie Ballantine’sa kryje się kilka ciekawostek – np. widoczny herb ma na sobie napis „Amicus Humani Generis” co oznacza „Przyjaciel rodzaju ludzkiego”. To motto jest bardzo bliskie marce.

Co wyróżnia nową pozycję w portfolio Ballantine’s, czyli whisky Ballantine's 7 Year Old Bourbon Finish?

To wyjątkowa 7-letnia whisky poddana unikalnemu procesowi wykańczania w specjalnie wyselekcjonowanych przez naszego Master Blendera, Sandy Hyslop’a, beczkach po Bourbonie amerykańskim, dzięki czemu whisky ta zyskała słodycz charakterystyczną dla swojej amerykańskiej siostry. Dodatkowo wyczuwalne są w niej nuty soczystych czerwonych jabłek oraz słodkiego miodu. Nazywana jest bardziej intensywną wersją klasycznego Ballantine'sa, można w niej wyczuć nuty dymne, wanilii, karmelu oraz toffi.

B7 Wide shot Bottle + Old Fashioned.jpg

Gdzie i jak powstaje nowa whisky Ballantine’s?

Powstaje ona w Szkocji. Jest to whisky typu blended, czyli mieszana. Mistrz kupażu – Master Blender (dla Ballantine’sa jest to Sandy Hyslop) – selekcjonuje whisky z beczek, w których dojrzewa przez minimum 7 lat, a następnie starannie wszystkie je łączy. Ostatnim elementem procesu jest nadanie jej ostatecznego kształtu poprzez dodatkowe finiszowanie tej whisky w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach przez naszego Master Blendera.

Jakie składniki najlepiej sprawdzają się z whisky Ballantine's 7 Year Old Bourbon Finish?

Ballantine’s 7 Bourbon Finish idealnie sprawdzi się we wszystkich klasycznych połączeniach. Moim ulubionym jest Old Fashioned, czyli ponadczasowy drink, w którym używamy cukru demerara (bądź syropu curkowego) oraz bittersa – mocnej wódki ziołowej. Nuty toffee w Ballantine’sie 7 Bourbon Finish idealnie podkreśli bitters pomarańczowy.

Wolisz whisky z lodem czy ogrzaną? A może w drinkach?

To zależy! Zależy od rodzaju whisky, którą piję oraz od tego, na co mam ochotę. Jedno z moich ulubionych połączeń to Ballantine’s Finest z sokiem jabłkowym – bardzo prosty miks, który idealne podkreśla delikatne nuty czerwonych jabłek wyczuwalnych w tej whisky. Jeśli chodzi o Ballantine’s 7 Year Old Bourbon Finish, to zakochałam się w Old Fashioned na niej bazowanym.


Dodał(a): Redakcja Wtorek 27.10.2020