GRILLOWANA KARKÓWKA Z ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI I KUKURYDZĄ Z MASŁEM CZOSNKOWYM
1 kg karkówki, czosnek, olej, musztarda, piwo, sól, pieprz, kukurydza,
miękkie masło, czosnek, szczypiorek, ½ kg młodych ziemniaków, oliwa,
szczypta oregano, bazylii i rozmarynu
Wybierz mięso z największymi przerostami. Umyj, osusz i pokrój na kotlety o grubości 2 cm.
Zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, olej i musztardę zalej piwem i wymieszaj. W takiej marynacie
zanurz kotlety, a potem zakryj naczynie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Oczyść kolby kukurydzy i włóż je na pół godziny do miski z wodą. Dopraw masło wyciśniętym czosnkiem,
posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki. Ziemniaczki wyszoruj i krótko obgotuj w wodzie. Na namoczone patyki do szaszłyków nadziej kilka ziemniaków. Ułóż całość na tacce do grillowania, polej oliwą zmieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Grilluj ok. 30 minut, co jakiś czas je przekręcając. Z wyjątkiem kolb kukurydzy – one potrzebują tylko 20 minut na ruszcie. Po zdjęciu z żaru natrzyj je dużą ilością masła czosnkowego.
miękkie masło, czosnek, szczypiorek, ½ kg młodych ziemniaków, oliwa,
szczypta oregano, bazylii i rozmarynu
Wybierz mięso z największymi przerostami. Umyj, osusz i pokrój na kotlety o grubości 2 cm.
Zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, olej i musztardę zalej piwem i wymieszaj. W takiej marynacie
zanurz kotlety, a potem zakryj naczynie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Oczyść kolby kukurydzy i włóż je na pół godziny do miski z wodą. Dopraw masło wyciśniętym czosnkiem,
posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki. Ziemniaczki wyszoruj i krótko obgotuj w wodzie. Na namoczone patyki do szaszłyków nadziej kilka ziemniaków. Ułóż całość na tacce do grillowania, polej oliwą zmieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Grilluj ok. 30 minut, co jakiś czas je przekręcając. Z wyjątkiem kolb kukurydzy – one potrzebują tylko 20 minut na ruszcie. Po zdjęciu z żaru natrzyj je dużą ilością masła czosnkowego.