Jak grillować całą dobę

Popołudniowa biesiada przy grillu to zdecydowanie za mało. Przecież możesz wrzucać coś na ruszt przez cały dzień, od śniadania do kolacji!
iStock-854559904.jpg

Plan jest prosty: calutki dzień przy grillu. Ale to nie znaczy, że wieczorem musisz zostać
mistrzem świata w obżeraniu się kaszanką. Pokażemy ci, jak przygotować grilla i pyszne żarełko z rusztu – zróżnicowane, smaczne, a być może nawet zdrowe!

Zaczniesz lekkim posiłkiem na śniadanie, by później było bardziej obficie na obiad. Oczywiście deser też będzie grilowany. Potem przyszykujesz nieco lżejszy podwieczorek i coś pikantnego na wieczór. Pasuje?

Brykiet
Nie osiąga tak wysokich temperatur jak węgiel drzewny, ale pali się dłużej i lepiej sobie radzi ze zmienną pogodą.

Rozpałka
Najważniejsze, żeby była na bazie parafiny. Szerokim łukiem omijaj te w których użyto ropę – śmierdzą i są szkodliwe dla zdrowia. Czy podpałka będzie w kostkach czy w płynie, zależy od ciebie.

Rozpalanie
Ustaw grill w miejscu osłoniętym od wiatru. Oczyszczony z poprzednich imprez ruszt wysmaruj jakimś tłuszczem (np. olejem), dzięki czemu unikniesz przywierania do niego potraw, a przy okazji będzie go potem łatwiej umyć. Teraz po kolei:

1. Wsyp niewielką ilość brykietu do paleniska
2. Dodaj rozpałki
3. Podpal
4. Dosyp jeszcze odrobinę brykietu
5. Poczekaj aż zniknie płomień i całość zacznie się żarzyć
6. Rozłóż rozżarzony brykiet

Technika
Metod smażenia na grillu jest wiele, ale dwie z nich są najpopularniejsze.

1. Technika bezpośrednia – pozwala na szybkie przygotowanie potraw. Rozkładasz żar równo po całym palenisku, zaś jedzenie prosto nad nim. Temperatura jest wysoka, a czas pieczenia krótki. Sprawdza się przy niewielkich kawałkach mięs, rybach, kiełbasach, serach, a nawet owocach – za to wymaga przewracania porcji w trakcie grillowania i większej uwagi.

2. Technika pośrednia – wymaga więcej czasu i cierpliwości. Żar rozkładasz na boki paleniska, dzięki czemu nie narażasz jedzenia na jego intensywne działanie. Możesz tak dłużej grillować bardzo duże kawałki mięs czy twarde warzywa. Podstawy opanowane? Czas na przyszykowanie żarcia – wejdź w galerię!


ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W CKM 06/2015

A NAJNOWSZY NUMER CKM JUŻ W KIOSKACH - MUSISZ GO MIEĆ!

CKM_05_18.jpg

Kup CKM przez internet: zamawiając prenumeratę na cały rok dostaniesz dwa numery za darmo i dodatkowy prezent gratis. KLIKNIJ TUTAJ.

Dodał(a): CKM/ fot. istockphoto.com Środa 02.05.2018

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)