Wódka z ziemniaków (powstaje polska specjalność)
Od wieków wódka w Polsce (oraz Rosji...) powstawała ze zbóż – było ich w dawnej Rzeczypospolitej pod dostatkiem, więc produkcja była tania. Ziemniaki dotarły do Europy z Peru w połowie XVI wieku, ale
długo uchodziły za smakołyk i trafiały na stoły szlachty – a nie do gorzelni. W połowie XVII wieku metodę uzyskiwania wódki z ziemniaków opracował niemiecki lekarz i chemik Johann Joachim Becher, ale znalazła
zastosowanie dopiero półtora stulecia później. Pierwsze wzmianki o destylacji
wódki z ziemniaków pojawiają się około 1790 roku, a o rosnącej popularności tej metody można mówić w okolicach trzeciej dekady XIX wieku, gdy wódka z ziemniaków zaczęła wypierać odmiany destylowane
ze zbóż. Dzisiaj ponownie większość wódek na świecie wytwarza się ze zbóż. My mamy za to powód do dumy: wódki z ziemniaków stały się poniekąd polską specjalnością – taką jest m.in. Chopin czy Luksusowa!
długo uchodziły za smakołyk i trafiały na stoły szlachty – a nie do gorzelni. W połowie XVII wieku metodę uzyskiwania wódki z ziemniaków opracował niemiecki lekarz i chemik Johann Joachim Becher, ale znalazła
zastosowanie dopiero półtora stulecia później. Pierwsze wzmianki o destylacji
wódki z ziemniaków pojawiają się około 1790 roku, a o rosnącej popularności tej metody można mówić w okolicach trzeciej dekady XIX wieku, gdy wódka z ziemniaków zaczęła wypierać odmiany destylowane
ze zbóż. Dzisiaj ponownie większość wódek na świecie wytwarza się ze zbóż. My mamy za to powód do dumy: wódki z ziemniaków stały się poniekąd polską specjalnością – taką jest m.in. Chopin czy Luksusowa!