Jabłkowy boczek
Chcesz zaimponować kobiecie? Pamiętaj, że droga do serca prowadzi przez żołądek. A dobra kolacja prowadzi do łóżka
Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager
Składniki:
• 1 kg boczku wieprzowego z młodej świni jabłkowej
• 10 gwiazdki anyżu
• ½ l piwa Książęce Czerwony Lager
• 500 g śliwek węgierek
• ½ szkl. sosu sojowego
• 1/3 szkl. cukru
• ½ główki czosnku
• 1 łyżka masła
Przygotowanie:
• Śliwki nacinamy i pozbawiamy pestek. Połowę z nich razem z połową porcji anyżu wkładamy razem z pozostałymi składnikami do szybkowaru i zalewamy piwem.
• Gotujemy w drugiej pozycji czyli pod ciśnieniem 5bar przez 40min. Jeśli nie posiadamy szybkowaru gotujemy przez 2 godziny w wysokim garnku na małym ogniu.
• Po upływie czasu wyjmujemy boczek i lekko studzimy.
• Kroimy na plastry o grubości 2 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor.
• Wywar z gotowania redukujemy, czyli odparowujemy do 1/3 objętości.
• Pozostałą część drylowanych śliwek smażymy ok. 10 minut na łyżce masła razem z drugą połową porcji anyżu.
• Na koniec dodajemy łyżkę cukru, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z plastrami boczku oraz sosem powstałym z gotowania.
Zdaniem eksperta:
Książęce Czerwony Lager jest wyrazistym piwem z lekkimi nutami karmelowymi. Świetnie komponują się z nim nuty korzennych przypraw ziela angielskiego, goździków czy właśnie anyżu. Anyż jest lekko cierpki, wytrawny, ale również daje sporo ciepłej nuty dlatego świetnie sprawdza się w połączeniu z boczkiem. Śliwka nadaje całości kontrastu i sprawia, że razem z piwem danie jest wyraziste i ciekawe w smaku.
Jerzy Sobieniak