Piwny dekalog
Oto 10 przykazań piwnych ekspertów, które gwarantują niebo. W gębie
2. Nie będziesz telepał beczek nadaremno - Beczkom z piwem w czasie transportu należy się szacunek! Musisz zapewnić im stabilność, bo uderzenia mogą powodować zniszczenia pojemników i ich rozszczelnienia; a tlen dostający się do pojemnika z piwem jest dla niego zabójczy – niszczy piwo i powoduje jego psucie się.
3. Pamiętaj, abyś beczki przed zbyt wysokimi i zbyt niskimi temperaturami chronił - Na smak i jakość piwa negatywnie wpływa temperatura zarówno zbyt niska (ujemna) i zbyt wysoka (powyżej 25 stopni Celsjusza).
4. Czcij datę ważności - Po 3 dniach od otwarcia beczki piwo powinno być z niej wylane; zamknięte beczki można przechowywać średnio 3 miesiące.
5. Nie zabijaj… smrodem lokalu - Lokal ma być czysty, bar umyty, podobnie jak instalacja do nalewania piwa, szkło powinno błyszczeć świeżością, a barman – witać klienta w czystym stroju!
6. Nie zaniedbuj instalacji do podawania piwa - Właściciel lokalu powinien czyścić ją co 14 lub 28 dni, w zależności od rodzaju piwa. Obsługa lokalu po skończonej pracy, powinna opróżnić instalację z pozostałego w przewodach piwa, poprzez wypchnięcie go przy użyciu wody.
7. Nie podawaj piwa w złej temperaturze – Barman powinien serwować browar w odpowiedniej temperaturze. Różni się ona w zależności od piwa, ale z reguły wynosi między 4-6 stopni Celsjusza.
8. Nie używaj ścierek do wycierania szklanek - Barman powinien dokładnie czyścić szkło – tylko pod bieżącą wodą – nigdy nie używając ściereczki do wytarcia szklanki. Stawianie szklanek do wyschnięcia na szmatce również jest zakazane - to siedlisko bakterii! Przed zaserwowaniem piwa należy schłodzić szklankę wodą np. przy użyciu „zraszacza”.
9. Nie zapominaj o serwowaniu piwa zgodnie z rytuałem - Np. lager (popularne piwo jasne pełne) nalewany po ściankach czystej szklanki dobranej do typu tego piwa, piana powinna być „na 2 palce”, czyli ok. 3 cm, a całość – podana na podkładce, tzw. waflu, z logo marki piwa zwróconym do nas – konsumentów.
10. Ani o tym, że barman ma być „mistrzem ceremonii” – To on dba o świeżość podawanego piwa, ma wiedzę na jego temat, wie jak prawidłowo zaserwować ulubiony trunek klienta, pilnuje czystości sprzętu.