Top Cannabis Chef - gotowanie na marihuanie
Trawka sprawia, że ich dania tak dobrze smakują, a jurorzy kończą na haju. Z marihuany robią masło, oleje i sosy.
Szefowie kuchni zwykle bardzo mocno strzegą swoich sekretnych składników, czyniących ich dania tak wyjątkowymi. Ci kucharze natomiast niczego nie ukrywają i tworzą swoje potrawy używając marihuany. Magazyn „High Times” poświęcony „trawce” zorganizował zawody o nazwie „The Top Cannabis Chef Competition”, których zasady przypominają te z popularnych programów kulinarnych, które możesz oglądać nawet w polskiej telewizji.
Uczestnicy dowiadują się jakie danie mają przygotować w ciągu 30 minut. Stawką w tej grze jest 1000 dolarów, a więc niecałe cztery tysiące złotych i publikacja przepisu we wspomnianym czasopiśmie.
W zawodach wzięło udział ośmioro kucharzy, ale do finału dotarło tylko dwoje. Brooke Egger i Brandon Allen. Ich dania oceniane były przez jurorów na podstawie trzech aspektów, czyli smaku, wyglądu i oryginalności przepisu. Walka była bardzo wyrównana, bo różnica między wynikami wyniosła tylko jeden punkt.
Zwycięzcą został Brandon Allen, który po raz pierwszy brał udział w tego typu zawodach. Jurorzy docenili jego niestandardowe podejście do dość tradycyjnej potrawy. Mianowicie przygotował on stek po francusku z ziemniakami i sosem, którego głównym składnikiem była "trawka", stworzonym za pomocą specjalnego ekstraktora Magical Butter.
Firma Magical Butter była współorganizatorem konkursu. Jej urządzenia służą do wyrabiania masła, oleju, czy alkoholi z różnego rodzaju ziół, w tym marihuany. W środku ekstraktora znajduje się blender z wbudowanym elektrycznym termostatem i jednostką podgrzewającą, dzięki którym z wrzuconych do środka składników można stworzyć pożądany wywar.
Wynik konkursu możemy uznać za sporny. Nasze wątpliwości budzi stan jurorów. Po zaserwowanej dawce miękkiego narkotyku mogli nie być do końca trzeźwi.