Top Cannabis Chef - gotowanie na marihuanie

Trawka sprawia, że ich dania tak dobrze smakują, a jurorzy kończą na haju. Z marihuany robią masło, oleje i sosy.

Post udostępniony przez Brandon Allen (@chefbrandonallen)


Szefowie kuchni zwykle bardzo mocno strzegą swoich sekretnych składników, czyniących ich dania tak wyjątkowymi. Ci kucharze natomiast niczego nie ukrywają i tworzą swoje potrawy używając marihuany. Magazyn „High Times” poświęcony „trawce” zorganizował zawody o nazwie „The Top Cannabis Chef Competition”, których zasady przypominają te z popularnych programów kulinarnych, które możesz oglądać nawet w polskiej telewizji.

Uczestnicy dowiadują się jakie danie mają przygotować w ciągu 30 minut. Stawką w tej grze jest 1000 dolarów, a więc niecałe cztery tysiące złotych i publikacja przepisu we wspomnianym czasopiśmie.

W zawodach wzięło udział ośmioro kucharzy, ale do finału dotarło tylko dwoje. Brooke Egger i Brandon Allen. Ich dania oceniane były przez jurorów na podstawie trzech aspektów, czyli smaku, wyglądu i oryginalności przepisu. Walka była bardzo wyrównana, bo różnica między wynikami wyniosła tylko jeden punkt.

Zwycięzcą został Brandon Allen, który po raz pierwszy brał udział w tego typu zawodach. Jurorzy docenili jego niestandardowe podejście do dość tradycyjnej potrawy. Mianowicie przygotował on stek po francusku z ziemniakami i sosem, którego głównym składnikiem była "trawka", stworzonym za pomocą specjalnego ekstraktora Magical Butter.

Firma Magical Butter była współorganizatorem konkursu. Jej urządzenia służą do wyrabiania masła, oleju, czy alkoholi z różnego rodzaju ziół, w tym marihuany. W środku ekstraktora znajduje się blender z wbudowanym elektrycznym termostatem i jednostką podgrzewającą, dzięki którym z wrzuconych do środka składników można stworzyć pożądany wywar.

Wynik konkursu możemy uznać za sporny. Nasze wątpliwości budzi stan jurorów. Po zaserwowanej dawce miękkiego narkotyku mogli nie być do końca trzeźwi.





Dodał(a): Paweł Zieleń / fot.:https://www.instagram.com/chefbrandonallen/ Środa 24.05.2017