Jak i z czym podać jej wino?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z winem lub chciałbyś sobie uporządkować natłok informacyjny, wyjaśnimy Ci, jaki trunek pasuje do jakich potraw. Foodpairing, czyli parowanie jedzenia z napojami wprowadzi Cię w nowy wymiar smaku. Oczywiście zaimponujesz również swojej kobiecie.
otwarcie.jpeg.jpg

Ona ma być u Ciebie wieczorem. Wybrałeś film, sprzątnąłeś główne trakty komunikacyjne w swoim mieszkaniu, upchałeś ciuchy do prania w skrzyni łóżka, schowałeś kompromitujące gadżety i pamiątki z liceum, ale zapomniałeś o najważniejszym – o atmosferze. I nie chodzi o żarówkę w kolorze czerwonym albo rozstawianie setek małych świeczek czy sypania płatków róż – to oklepana tandeta. Zadbaj o wino. Kobiety albo je uwielbiają, albo uwielbiają mówić, że je uwielbiają. Trunek ten wydaje się być najbardziej wysublimowanym z alkoholi i nawet jeśli dziewczyna chętnie strzeliłaby z Tobą browara albo poszła w szoty, na początku zawsze wybierze wino.

I – żeby była jasność – nie chodzi o wlanie w nią dwóch butelek wina i zrobienie z niej marionetki. Prawdziwi faceci tak nie pogrywają i brzydzą się takimi praktykami. Tu chodzi o rozluźnienie atmosfery oraz o dobry smak – zarówno jeśli chodzi o zachowanie, jak i dosłowne wrażenia organoleptyczne.

Problem z winami jest taki, że producenci często nadużywają tradycji winiarskich i wytwarzają sikacze na terenie Francji czy Włoch, po czym eksportują je do innych krajów, a nieświadomi konsumenci wybierają te trunki słabej jakości, bo przecież pochodzą z ojczyzny wina albo mają ładną etykietę. Dlatego postaw na bardziej oryginalne pochodzenie. My rozkochaliśmy się w Winach Mołdawii, które mają pełniejszy, głębszy smak i nawet laik wyczuje w nich bardziej złożone aromaty.

musujace.jpg
WINA MUSUJĄCE
Pasuje do wszystkiego. Kobietom. Uwielbiają raczyć się nim na plaży, w knajpce z przyjaciółkami, przed telewizorem i na każdym etapie imprezy. Jeżeli przewidujesz jedynie drobne przekąski, jak deska serów czy owoce, wino musujące będzie idealne. Możesz również podać do słodkości. Nie wchodzimy w szczegóły, czy wybrałeś słodkie, czy wytrawne, bo to wpędzi Cię w zakłopotanie. Kojarzy się z celebracją ważnych momentów, ale rozumiemy podejście kobiet – „bąble” są dobre na wszystko.
Najlepsze: Cricova Crisecco – świetna alternatywa dla prosecco, które produkowane jest taką samą metodą.

biale.jpg
WINA BIAŁE
Idealnie pasują do białego mięsa – kurczaka, ryb. Sprawdzą się do owoców morza, serów, risotto, sałatek, lekkich potraw. Te wina wybierane są przez panie najczęściej, z racji swojej lekkości, mniejszych perturbacji na drugi dzień, w przypadku `przedawkowania`, ale coraz częściej słyszymy, że dziewczyny dbają o biel zębów i wolą sączyć jasne trunki. Absolutnie zaskakujące są blendy, czyli mieszaniny win z różnych szczepów, w czym Mołdawianie się wyspecjalizowali. Warto też spróbować trunków z oryginalnych odmian jak Feteasca Regala.
Najlepsze: Chateau Vartely Feteasca Regala – wytworzone ze szczepu typowego dla tamtego regionu; Bostavan Winery Dor White – Mołdawianie są mistrzami blendów, czyli połączeń różnych szczepów (w tym przypadku Traminer & Chardonnay); Sauvignon Blanc – szczep, z którego wino jest najbogatsze w aromaty kwiatowe i owocowe, świetnie przyjął się na mołdawskiej ziemi, na pewno jej posmakuje.

rozowe.jpg
WINO RÓŻOWE
Powstaje jak czerwone, ale maceracja (proces przepłukiwania skórki, miąższu i nasion winogron z charakterystycznych dla nich składników) jest przerywana wcześniej, by uzyskać jaśniejszą barwę i mniej cierpki smak. Również uwielbiane przez kobiety jako wino sesyjne, czyli na dłuższe posiedzenie. Możesz podawać zarówno do chipsów jak i do ryb. Jest bardzo uniwersalne, bo świetnie łączy się ze wszystkim, poza potrawami „zarezerwowanymi” dla win czerwonych. Orzeszki, hamburger, tortilla, wędliny, sałatki – najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie sparowanie tych rzeczy z różem.
Najlepsze: Château Vartely Malbec & Syrah – świetnie „zmiksowane” dwa szczepy to kwintesencja różowego wina z Mołdawii.

czerwone.jpg
WINO CZERWONE
Przyjęło się, że te wina serwujemy do posiłków ciężkich – mięs czerwonych, gęstych sosów, tłustych potraw. Krwiste trunki są mocno wyraziste i cierpkie, dlatego kobiety nie zawsze przepadają za tym rodzajem. Ale śmiało możesz je wystawić do posiłku, a w zanadrzu mieć któreś z powyżej opisanych, np. musujące do deseru. Oczywiście idealny scenariusz przewiduje deser z jej strony...
Najlepsze: Bostavan Winery Black Doktor – to połączenie szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot. Zasugeruj jej zabawę w doktora i poczekaj na reakcję. W najgorszym wypadku pokażesz butelkę i powiesz, że chodziło o tę mołdawską klasykę gatunku.

PAMIĘTAJ JEDNAK...
W piciu wina coraz mniej uwagi przykłada się do zasad łączenia trunków z potrawami, ponieważ nasz zmysły ewoluują, poznajemy nowe smaki, zapachy oraz mamy indywidualny gust i preferencje. Jeśli więc masz ochotę na białe wino do steku albo poeksperymentować z owocami i czerwonym winem – śmiało przecieraj szlak, ona na pewno doceni Twoje oryginalne wybory. Oczywiście możesz podeprzeć się najpierw stwierdzeniem, że wiesz, do czego zazwyczaj serwuje się dany trunek, ale lubisz eksperymentować. Zaproponuj, by poeksperymentowała z Tobą. I znów w razie czego wytłumaczysz się, że chodziło o wino.


zamkniecie.jpeg.jpg
Przede wszystkim próbuj, degustuj, baw się smakami. Dobre wino nie musi kosztować 100 złotych. Pełne wachlarze aromatów znajdziesz w trunkach dużo poniżej tej kwoty - często cena zawiera koszty promocji, dystrybucji, importu, ale w przypadku win mołdawskich dostępnych w dużych sieciach handlowych to koszt rzędu 20 złotych. To idealny moment na zrobienie zapasów, bo Mołdawianie w tej chwili promują u nas swoje trunki.




Dodał(a): Paweł Jaśkowski / artykuł powstał przy współpracy z Wina Mołdawii Środa 24.05.2017