Zabójcze dodatki

Myślałeś, że przynajmniej sałatka w fastfoodach jest zdrowa?
sałatka colesław

SOFT DRINKI TYPU LIGHT
Zawierają m.in. aspartam. Naukowcy z Instytutu Ramazzini przeprowadzili badania, z których wynika, że to potencjalny czynnik rakotwórczy. W mniej skrajnych przypadkach wywołuje bóle głowy, nudności, depresje...

FRYTKI
Podczas smażenia ziemniaków w gorącym oleju uwalniają się dwa niezwykle niebezpieczne związki: akrylamid i niedawno odkryty glycidamid, uznane przez organizację IARS za substancje kancerogenne.  

SAŁATKA COLESLAW
Fastfoodowa klasyka. W USA dodają do niej m.in. skrobię z modyfikowanej kukurydzy oraz zagęszczacz w postaci wywołującej wzdęcia gumy ksantanowej. W Polsce procedura jej wytwarzania owiana jest tajemnicą.

KECZUP I SÓL
W keczupie można spotkać zagęszczający karagen. Prof. Tobacman z Uniwersytetu Iowa uważa, że prowadzi on do ubytków błony śluzowej żołądka. Sól może powodować nadciśnienie tętnicze i osteoporozę.


Dodał(a): T.W. Czwartek 01.09.2011