Wiesz, co jesz?

Lubisz czasami przegryźć smażonego kurczaka? Sprawdź, co kryje się pod chrupiącą panierką
Fastfood

Jeżeli nie obchodzi cię, jaka część tablicy Mendelejewa znajduje się w twoim ulubionym zestawie lunchowym, nie czytaj tego tekstu, tylko od razu przejdź do najbliższego fastfooda. Jeśli jednak bez względu na konsekwencje chcesz poznać prawdę o składnikach, dzięki którym twoje kubki smakowe przeżywają ekstazę, usiądź wygodnie w fotelu i przygotuj się na szok.

KWAS NIKOTYNOWY
Naturalny składnik kurczaków. W większych ilościach bywa toksyczny. Przedawkowanie objawia się swędzeniem, niestrawnością i bólami głowy.  

RYBOFLAWINA
Naturalny barwnik, obecny także w drobiu. Dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi do 0,5 mg/kg masy ciała. W większych ilościach powoduje nudności i wymioty.  

KRZEMIAN WAPNIA
Dłuższe wdychanie pyłów tego związku może powodować pylicę płuc. W niektórych restauracjach stosuje się go, by zapobiec sklejaniu się kawałków kurczaka.

GLUTAMINIAN SODU (MSG)
Nadaje kurczakom smak zwany umami. Swego czasu podejrzewano, że może powodować nadwagę, osłabienie, astmę, a nawet.... palpitacje serca.

TŁUSZCZE TRANS
Powstają podczas smażenia. Z raportu EFSA wynika, że zatykają tętnice, podwyższając ryzyko chorób serca oraz  mogą uszkadzać korę mózgową.  

GUMA ARABSKA
Alergogenna ciecz uzyskiwana z akacji. W niektórych restauracjach pokrywa się nią kawałki kurczaków, aby lepiej przylegała do nich chrupiąca panierka.


Dodał(a): T.W. Czwartek 01.09.2011