Nowe facebookowe oszustwo. Sprawdź, czy dałeś się nabrać

Internetowi oszuści wpadli na nowy pomysł, jak wyłudzić kasę od użytkowników Facebooka. Tym razem wykorzystują konta znajomych danej osoby i zamieszczane przez nich zdjęcia.

W czasach internetu już nawet nie można ufać swoim znajomym. W końcu teraz nigdy nie wiadomo, czy wiadomości, które nam wysyłają, rzeczywiście napisali oni sami, czy może ktoś inny, kto włamał się na ich konto i chce wyłudzić od nas kasę. Najlepszym przykładem tego, że zagrożenie może pochodzić od naszych znajomych, jest najnowsze facebookowe oszustwo.

Na pozór wszystko wygląda całkiem normalnie. Ot, użytkownik otrzymuje wiadomość od znajomego ze swoim imieniem i emotikoną buziaczka. Później wysyłany jest albo sam link w formie skróconej przez Tinyurl, albo taki sam link z pytaniem „czy to Ty?”. Kliknięcie weń odsyła zaś do dysku Google, na którym oczom ofiary ukazuje się zdjęcie jej rozmówcy z doklejoną ikonką „play”, sugerującą, że jest to fotka przerobiona na film.

I teraz są dwie dalsze drogi, w zależności od tego, z jakiego urządzenia korzysta ofiara. Jeśli jest to komputer, wówczas następuje automatyczne przekierowanie na fałszywe strony udające hostingi plików, wyłudzające kasę za ich pobranie. Jeśli natomiast jest to telefon, wówczas rachunek ofiary oszustwa jest obciążany konkretną kwotą. Co istotne – wcześniej nie trzeba wysyłać żadnego SMS-a, ani nigdzie wpisywać swojego numeru, wszystko dzieje się automatycznie.

Na portalu niebezpiecznik.pl opisanych jest więcej podobnych do powyższej metod. Sprawdźcie, czy i wy nie zostaliście oszukani.




Dodał(a): Jakub Rusak/ fot. istock.com Piątek 18.08.2017

Komentarze

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Komentarze (0)