Komisja Europejska przedstawiła limity zawartości THC w żywności i oleju z nasion konopi
Unia Europejska przedstawiła maksymalne limity zawartości dla THC w żywności i oleju z nasion konopi. To niezwykle ważna kwestia dla całej branży konopnej.
Prawdą jest, że branże związane z konopiami bardzo długo wyczekiwały wprowadzenie zmian i ustalenie limitów. Komisja Europejska, po wydaniu pozytywnej opinii przez Stały Komitet ds. Środków Spożywczych, znowelizowała rozporządzenie WE nr 1881/2006.
Zgodnie z decyzją, normy delta–9 THC w oleju z nasion konopi mają zostać ustalone na poziomie 7,5 mg/kg, a w suchej żywności konopnej będzie wynosić 3,0 mg/kg.
"Do tej pory w ocenie bezpieczeństwa żywności pochodzącej z konopi, Główny Inspektorat Sanitarny powoływał się na rekomendację Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ustalił dzienną ostrą dawkę referencyjną THC na poziomie 1 mikrogram na kilogram masy ciała. Tym samym, aby ocenić bezpieczeństwo produktów obecnych na rynku, GIS każdorazowo dokonywał indywidualnej oceny każdego produktu" – mówił wiceprezes spółki Green Lanes Jacek Kramarz na łamach portalu ceo.com.pl
"Ten model miał wiele wad. Po pierwsze, opierał się on na dziennej spożywanej dawce, której kontrola w przypadku żywności jest trudna – producent nie jest w stanie przewidzieć ile porcji produktu przyjmie konsument w ciągu dnia. Ponadto, za każdym razem wprowadzając produkt spożywczy do obrotu producent miał niepewność co do tego, w jaki sposób zostanie ocenione jego bezpieczeństwo ze względu na to, że wytyczne Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności były jedynie rekomendacją i nie miały charakteru prawnie wiążącego. Dodatkowo praktyka w tej kwestii była różna w różnych krajach, co ograniczało możliwość handlu na innych unijnych rynkach" – dodał.
Przepisy wejdą w życie we wszystkich państwach Unii Europejskiej, dokładnie 20 dni po opublikowaniu całego rozporządzenia.