Dożynkowe - piwo słowiańskich bogów

Odkrywając tajemnicę i magię ludowego święta jakim są Dożynki trzeba wyruszyć daleko w przeszłość, aż do czasów gdy ziemie polskie zamieszkiwane były przez Słowian.

Dożynkowe

Dożynki bowiem są świętem wywodzącym się z tradycji słowiańskiej. Obchodzone w okresie równonocy jesiennej, zmieniały noc z 22. na 23. września w czas wróżb, modlitw i radosnej fety wypełnionej tańcami i poczęstunkiem. W nurt tej tradycji doskonale wpisuje się piwo oferowane przez Browar Okocim. Produkowane z dodatkiem tradycyjnego polskiego chmielu Marynka staje się idealnym uzupełnieniem jesiennych biesiad.

Piwo DożynkowePiwo Dożynkowe jest drugą odsłoną limitowanej linii piw sezonowych warzonych w Browarze Okocim. Przygotowywane z myślą o tradycji wpisanej w polską kulturę, będzie idealnym towarzyszem upalnych sierpniowych dni, aż do ich schyłku, świetnie sprawdzając się także w czasie nieco chłodniejszych wrześniowych oraz październikowych wieczorów. Dedykowane konkretnemu świętu piwo może stać się pretekstem do snucia baśni i legend w gronie znajomych oraz do uwolnienia drzemiącej w każdym z nas słowiańskiej duszy.

Piwo Dożynkowe jest niepasteryzowanym piwem typu lager. Wyprodukowane z jasnej odmiany słodu, zachwyca świeżym i orzeźwiającym smakiem. Bardzo charakterystyczna dla piwa Dożynkowego jest wyczuwalna chmielowa nuta uzyskiwana z uprawianego jedynie w Polsce chmielu ,,Marynka”. Ta tradycyjna jego odmiana skupia w sobie wysokie walory aromatyczne, zachowując jednocześnie dużą zawartość substancji goryczkowych.

Koncepcja piw sezonowych jest przełomem na polskim rynku - to pierwsza linia piw zaplanowana na każdą porę roku, z uwzględnieniem charakterystycznych dla niej świąt. Sezonowość, oryginalność i tradycja to wartości szczególnie doceniane przez piwnych koneserów, do których przede wszystkim skierowane są piwa specjalne.

4 piwa sezonowe warzone w Browarze Okocim:

- Świętojańskie  - jasne, lekkie, niefiltrowane. Dostępne: maj - lipiec 2013

- Dożynkowe - z okazji pierwszych zbiorów, niepasteryzowane. Dostępne: sierpień - październik 2013

- Świąteczne – ciemne, bogate w smaku, z aromatem korzennym. Dostępne: listopad 2013 - styczeń 2014

- Wielkanocne – ciemne, 4 słodowe, bardziej esencjonalne. Dostępne: luty - kwiecień 2014.


Dodał(a): BJ, fot. FameFlynet Środa 14.08.2013