Lifestyle

Środa 17.10.2012, CKM

Ostre sosy

Jak poprawić smak grillowanego mięsa? Oto cztery sprawdzone sposoby!

ostry sos
Wbijaj na fejsa

Prawdziwy facet lubi nie tylko ostry seks! Lubi także ostre żarcie!

Jack Daniel’s BBQ Sauce

|
Łagodny sos, aksamitny jak słynna gorzała z Tennessee, bez którego wielu Amerykanów nie wyobraża sobie burgera.  Jego smak tworzą m.in. pomidory, rodzynki, cebula i  odrobina whiskey Jack Daniel’s. Ten sos najlepszy będzie do wołowiny, ale pasuje też do owoców morza. Cena  21 zł/ 260 g

HP Honey BBQ Sauce


Produkt tak brytyjski jak samochody Aston Martin i gumiaki królowej. Przypominający konsystencją keczap, słodki miodowy sos na bazie pomidorów, melasy i octu, który możesz potraktować jak marynatę albo smakowity dodatek do gotowej potrawy – np. soczystej karkówki. Cena ok. 13 zł/ 464 g


Sriracha Royal Thai Hot Chili Sauce


Wytwarzany z papryczek chili i i czosnku ostry tajski sos to idealne uzupełnienie grillowanych owoców morza i dań z kurczaka. Sprawdzi się jako marynata (np. jeśli przygotowujesz pikantne skrzydełka) a także w roli ostrego dodatku do grillowanego drobiu. Cena 19 zł/ 435 ml


Tabasco Chipotle Pepper Sauce


Otaczany kultem amerykański sos wytwarzany zgodnie z meksykańską tradycją z wędzonych papryczek jalapeno. Mocno pikantny i pachnący dymem dodatek do mięs, kilka kropel ożywi smak jagnięciny z grilla, choć sprawdzi się też jako marynata. Cena 55zł/140 ml


Kolejność sosów nie jest przypadkowa. Z góry najlżejszy z dołu najostrzejszy. Wszystkie podwójnie pieczą …