Lifestyle
Wtorek 17.09.2013, Książęce/CKM.PL
Bursztynowe steki
Jeżeli twoja dziewczyna jest wegetarianką i każe ci wsuwać kiełki, tym razem to ty przygotuj kolację! Oto potrawa bez mięsa, którą zachwyci się nawet stuprocentowy mężczyzna! Podawana oczywiście z piwem.
Steki z pieczonego selera panierowane w bursztynie z sosem czosnkowo-pietruszkowym i czuszką
Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager
Składniki:
• 1 duży seler
• 2 łodygi rozmarynu
• 200g sera typu bursztyn
• 4 ząbki czosnku
• 1 papryka typu czuszka
• 100 g parmezanu
• sok z ½ cytryny
• ½ pęczka natki pietruszki
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki sosu sojowego
• ½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
• Selera zwijamy z rozmarynem
w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200°C przez 80 min.
• Czosnek, natkę i czuszkę siekamy i mieszamy z oliwa, miodem i sosem sojowym.
• Gotowego selera kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni przez 2 min. z każdej strony.
• Ser typu bursztyn ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozpuszczamy w małej ilości na patelni z powłoką teflonową.
• Następnie plastry selera układamy na środku powstałego placka serowego i zaciągamy boki sera na brzegi selerowego steka, tak aby dookoła jego brzegów powstał „koszyczek”.
• Gotowe steki podajemy z sosem pietruszkowym i piwem Książęce Czerwony Lager.
Zdaniem eksperta:
Seler to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw okopowych, którego aromat jest mocno ziemisty. Korzenny aromat w połączeniu z ostrością czosnku i czuszki daje niesamowity bukiet smaku, który łagodzi Książęce Czerwony Lager. Smak leżakowanego sera, jakim jest bursztyn, podbija to połączenie i pasuje do niego niczym piana do piwa.
Jerzy Sobieniak
Rekomendowane piwo: Książęce Czerwony Lager
Składniki:
• 1 duży seler
• 2 łodygi rozmarynu
• 200g sera typu bursztyn
• 4 ząbki czosnku
• 1 papryka typu czuszka
• 100 g parmezanu
• sok z ½ cytryny
• ½ pęczka natki pietruszki
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki sosu sojowego
• ½ łyżeczki miodu
• Selera zwijamy z rozmarynem
w folię aluminiową i pieczemy w temp. 200°C przez 80 min.
• Czosnek, natkę i czuszkę siekamy i mieszamy z oliwa, miodem i sosem sojowym.
• Gotowego selera kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni przez 2 min. z każdej strony.
• Ser typu bursztyn ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozpuszczamy w małej ilości na patelni z powłoką teflonową.
• Następnie plastry selera układamy na środku powstałego placka serowego i zaciągamy boki sera na brzegi selerowego steka, tak aby dookoła jego brzegów powstał „koszyczek”.
• Gotowe steki podajemy z sosem pietruszkowym i piwem Książęce Czerwony Lager.
Zdaniem eksperta:
Seler to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw okopowych, którego aromat jest mocno ziemisty. Korzenny aromat w połączeniu z ostrością czosnku i czuszki daje niesamowity bukiet smaku, który łagodzi Książęce Czerwony Lager. Smak leżakowanego sera, jakim jest bursztyn, podbija to połączenie i pasuje do niego niczym piana do piwa.
Jerzy Sobieniak