Lifestyle
Sobota 21.09.2013, Książęce/CKM.PL
Polędwica z dorsza
Masz ochotę napić się piwa? Polecamy pszeniczne w towarzystwie polędwicy z dorsza jako zestawienie idealne!
Polędwica z dorsza z lawendą i wędzonką w maśle
Rekomendowane piwo: Książęce Złote Pszeniczne
Składniki:
• 500 g polędwicy z dorsza
• 200 g wędzonki np. żeberek lub podgardla
• 1 łyżka suszonej lawendy
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka masła
• 4 ząbki posiekanego czosnku
• pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
• Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o grubości 4 cm.
• Na suchej gorącej patelni wytapiamy wędzonkę, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, czosnek i lawendę oraz kawałki dorsza.
• Wszystko przykrywamy pokrywką i stawiamy na garnku z gotującą się wodą na 30 min.
• Po upływie czasu rybę przekładamy na ciepły półmisek, polewamy powstałym sosem
i okładamy kawałkami wędzonki.
Zdaniem eksperta:
Ryba i lawenda to rzadko spotykane i bardzo mocne doznanie smakowe. Dodatek lawendy jest niejako łącznikiem między rybą i mięsem. Jej nuta kwiatowa jest dodatkowo wzmocniona w połączeniu z Książęcym Złotym Pszenicznym, które nadaje sznytu całej potrawie. To danie przy którym piwo zdecydowanie wygrywa z winem.
Jerzy Sobieniak
Rekomendowane piwo: Książęce Złote Pszeniczne
Składniki:
• 500 g polędwicy z dorsza
• 200 g wędzonki np. żeberek lub podgardla
• 1 łyżka suszonej lawendy
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka masła
• 4 ząbki posiekanego czosnku
• pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
• Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o grubości 4 cm.
• Na suchej gorącej patelni wytapiamy wędzonkę, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, czosnek i lawendę oraz kawałki dorsza.
• Wszystko przykrywamy pokrywką i stawiamy na garnku z gotującą się wodą na 30 min.
• Po upływie czasu rybę przekładamy na ciepły półmisek, polewamy powstałym sosem
i okładamy kawałkami wędzonki.
Zdaniem eksperta:
Ryba i lawenda to rzadko spotykane i bardzo mocne doznanie smakowe. Dodatek lawendy jest niejako łącznikiem między rybą i mięsem. Jej nuta kwiatowa jest dodatkowo wzmocniona w połączeniu z Książęcym Złotym Pszenicznym, które nadaje sznytu całej potrawie. To danie przy którym piwo zdecydowanie wygrywa z winem.
Jerzy Sobieniak