Lifestyle
Niedziela 22.09.2013, Książęce/CKM.PL
Jak robić lody?
Jeśli masz ochotę na deser, oto dwie rzeczy, które każdy facet kocha najbardziej: lody i piwo. Połącz je, a osiągniesz kulinarny orgazm!
Lody waniliowe z prażonymi orzechami włoskimi w piwnym karmelu z czarnym pieprzem
Rekomendowane piwo: Książęce Ciemne Łagodne
Składniki:
• ½ l piwa Książęce Ciemne Łagodne
• 1 szkl. cukru
• 500 ml lodów waniliowych
• 200 g orzechów włoskich
• 100 g białej bezy
• 2 łyżki cukry
• 2 łyżki miodu
• świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
• Orzechy prażymy w piekarniku przez 4 min. w temp. 200°C.
• Następnie mieszamy w misce nadal gorące orzechy z miodem i cukrem oraz świeżo mielonym pieprzem.
• Piwo gotujemy z cukrem i redukujemy do 1/3 objętości. Studzimy.
• Lody podajemy z sosem piwnym i karmelizowanymi orzechami na pokruszonej bezie.
Zdaniem eksperta:
Lody z ciemnym piwem Książęcym to propozycja w której piwo staje się integralną częścią dania. Sos z karmelizowanego Ciemnego Łagodnego i nuta orzechów z czarnym pieprzem to idealne połączenie o intensywnym smaku, które łagodzi zimno kremowych lodów i wanilii. Proste, lecz nietuzinkowe.
Jerzy Sobieniak
Rekomendowane piwo: Książęce Ciemne Łagodne
Składniki:
• ½ l piwa Książęce Ciemne Łagodne
• 1 szkl. cukru
• 500 ml lodów waniliowych
• 200 g orzechów włoskich
• 100 g białej bezy
• 2 łyżki cukry
• 2 łyżki miodu
• świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
• Orzechy prażymy w piekarniku przez 4 min. w temp. 200°C.
• Następnie mieszamy w misce nadal gorące orzechy z miodem i cukrem oraz świeżo mielonym pieprzem.
• Piwo gotujemy z cukrem i redukujemy do 1/3 objętości. Studzimy.
• Lody podajemy z sosem piwnym i karmelizowanymi orzechami na pokruszonej bezie.
Zdaniem eksperta:
Lody z ciemnym piwem Książęcym to propozycja w której piwo staje się integralną częścią dania. Sos z karmelizowanego Ciemnego Łagodnego i nuta orzechów z czarnym pieprzem to idealne połączenie o intensywnym smaku, które łagodzi zimno kremowych lodów i wanilii. Proste, lecz nietuzinkowe.
Jerzy Sobieniak