Garkuchnia: STEK RZEŹNIKA

Może i nie wygląda ładnie, ale, do diabła, jest pyszny!

stek rzeźnika


Nie wszystko złoto co się świeci — czasem kawał fatalnie wyglądającego mięsa może być rarytasem, jakich mało. Tak właśnie wygląda sprawa z niezbyt popularnym stekiem... rzeźnika. Wspomniany kotlet to spory szarobiały kawał mięsa wykrojony z podbrzusza wołu, a dokładniej odcinka między przeponą i nerkami. Trzeba uczciwie przyznać: wygląda toto kiepsko, ale smakuje lepiej niż niejeden T—bone. Jednak kto ma o tym wiedzieć, jak nie fachowiec? I stąd dziwna nazwa tego mięsiwa. Chcesz spróbować, co jadają mężczyźni na co dzień pracujący nożem i toporem? Postaraj się o składniki (poniżej), żeliwną żebrowaną patelnię i... do dzieła!

SKŁADNIKI:
- kawałek mięsa typu „stek rzeźnika”
- świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Oczyść mięso z błony oraz kawałków tłuszczu i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron, aż skórka zrobi się apetycznie chrupiąca. Uwaga! Nie dodawaj pieprzu podczas smażenia, gdyż stek zrobi się gumowaty. Posyp go tuż przed wzięciem kęsa do ust.

Zobacz czym popić stek rzeźnika


Dodał(a): hep Piątek 29.07.2011