Śniadanie ratunkowe

Wczoraj wieczorem było fajnie, ale dzisiaj rano jest troszeczkę gorzej... Oto poranny posiłek, który przywróci cię do życia po każdym melanżu
śniadanie


Kac jest nieodłącznym elementem życia każdego mężczyzny. Każdy z nas go miał, każdy będzie miał, a niektórzy mają go właśnie w tej chwili. Lecz ilu jest Polaków, tyle samo jest sposobów na pozbycie się kaca – parę z nich działa, większość nie, ale tylko jeden jest równocześnie słuszny, elegancki i do tego smaczny! Mówimy oczywiście o śniadaniu antykacowym autorstwa naszego nadwornego kucharza Tomka Woźniaka: każdy z jego składników ma elementy wspierające organizm w walce z pozostałościami wczorajszej imprezy (np. jajka zawierające aminokwasy lub bekon dający dużą dawkę kalorii i tłuszczu), a dodatkowo wszystkie razem świetnie się ze sobą komponują i po prostu są dobre. I co najważniejsze: takie śniadanie naprawdę pomaga – sprawdziliśmy to na własnej obolałej głowie!... Oto dokładny przepis.

belka_zobacz-galerie.jpg

Czas przygotowania: 15 minut
Skala trudności: mała (na dużym kacu:średnia)

KROK 1.                                                                                                                                     
Podgrzej na patelni olej lub oliwę – wedle gustu. W międzyczasie pokrój w paseczki cebulę, cukinię oraz    2.jpgkiełbaski.

KROK 2.  Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone składniki i dodaj do nich pieczarki (najlepiej same kapelusze z dużych grzybów).

KROK 3. Wszystko to podsmaż na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i, jeśli lubisz, odrobiną chili.


KROK 4.

Do oddzielnego garnuszka przełóż fasolę z puszki. Podgrzej ją, ale nie gotuj.

KROK 5.

Aby podkręcić smak fasolki, posiekaj drobno miętę i dorzuć ją do garnka. Dokładnie wymieszaj.
5.jpg

 KROK 6.

Warzywa i kiełbaski na patelni już się zarumieniły? Dodaj do nich jajka. Rozlej je delikatnie z boku patelni, tak by wyszły z nich sadzone.


KROK 7.
To już prawie koniec operacji: podsmaż na chrupko plasterki boczku.

KROK 8.

Patelnię i miskę z fasolą postaw na stół i nakładaj na talerz bezpośrednio z nich. Antykacowe śniadanie będzie dłużej ciepłe i smaczne.

7.jpg


Dodał(a): CKM Środa 23.10.2013