Lifestyle
Wtorek 10.05.2022, Katarzyna Lemanowicz
Wino musujące – co musisz o nim wiedzieć?
Wino z bąbelkami to jeden z tych specjałów, które niezmiennie kojarzą nam się z wyjątkowymi okolicznościami, szampańską – nomen omen – zabawą i wysoką jakością.
Z jego wykorzystaniem wznosimy toasty noworoczne, świętujemy sukcesy
zawodowe i osobiste, urodziny, imieniny czy zaślubiny młodych. Czy oznacza to,
że wino musujące to trunek dobrze nam znany? Jak się okazuje – przed wieloma
nadal skrywa liczne tajemnice. A my właśnie dziś chcemy je rozwikłać!
Wino musujące – smaki
Podobnie jak w przypadku innego rodzaju win, w odniesieniu
do trunków z bąbelkami mówimy o kilku kategoriach smakowych. Chociaż
najpopularniejsza odsłona tego typu wina to wino musujące wytrawne, możemy
natrafić również na wino musujące półwytrawne, wino musujące półsłodkie czy
słodkie.
Jednak klasyfikacja smaków win musujących wymyka się prostym
podziałom na wina dry, semi dry, semi sweet i sweet.
W ich przypadku mamy prawo bowiem mówić o wielu różnych stopniach wytrawności.
W dobrych sklepach możemy spotkać się z winami brut nature, extra
brut, brut, dry (sec, seco), demi sec (semi
sec, medium dry), sweet (doux, dulce lub
dolce). Wobec tego wino dry możemy uznać za wino musujące
półwytrawne, demi sec natomiast – za wino musujące półsłodkie.
Wino musujące – barwy
Chociaż wino musujące to w olbrzymiej większości wino o
jasnej barwie, wśród tego rodzaju trunków znajdziemy również specjały mieniące
się różnymi odcieniami różu (wino musujące różowe zawdzięcza to często wpływowi
odmian Pinot Noir czy Pinot Meunier, jak np. Comte De Senneval Champagne Brut
Rosé), a niekiedy nawet piękną, głęboką czerwienią – takie jest np. słynne
włoskie wino musujące Lambrusco z regionu Emilia-Romagna.
Wina musujące smakowe – czym są?
Poszukując w sieci informacji na temat wina z bąbelkami,
przy odrobinie szczęścia trafimy na pozycje takie jak wino musujące truskawkowe
czy wino musujące brzoskwiniowe. Czy zatem tego rodzaju specjały otrzymuje się
z tych właśnie owoców? Otóż… nie! Wino to wino i powstaje tylko i wyłącznie z
winogron. Niekiedy możemy jednak spotkać się z sytuacją, w której producenci,
tacy jak Carlo Rossi, dodają do wina odrobinę ekstraktu owocowego, np.
brzoskwiniowego. W związku z tym w wielu przypadkach wino musujące brzoskwiniowe
powinniśmy nazywać raczej napojem brzoskwiniowym na bazie wina, np. wina
musującego półsłodkiego.
Czym się różni wino musujące od Szampana?
O ile każdy Szampan
to wino musujące, o tyle nie każde wino musujące jest Szampanem. Omawiając
kwestię „wino musujące a Szampan”, należy uwzględnić, że w ten sposób możemy
nazywać wyłącznie trunki pochodzące z Szampanii, regionu w północno-wschodniej
Francji, powstające dzięki procedurze wtórnej fermentacji w butelkach. Szampan
to zatem oryginalny skarb Szampanii. Metoda produkcji tego niezrównanego
specjału kojarzącego nam się z luksusem, czyli tradycyjna lub szampańska,
wykorzystywana jest jednak również przez producentów innego rodzaju win
musujących – m.in. francuskich win Crémant , hiszpańskiego wina Cava czy
włoskiego Franciacorta.
Omówienia wymaga również kwestia „wino musujące a Prosecco”.
Słynne na całym świecie wino włoskie to oczywiście specjał z bąbelkami. Czym
jednak różni się Prosecco od Szampana? Pomijając różnicę dotyczącą
wykorzystanych szczepów winnych (w przypadku Szampana są to odmiany Pinot Noir,
Pinot Meunier i Chardonnay, w przypadku Prosecco – Glera), pod uwagę należy
wziąć metodę produkcji. Prosecco bowiem (zarezerwujesz je TUTAJ),
powstaje metodą Charmanta, czyli zbiornikową, zakładającą dojrzewanie wina na
osadzie w specjalnej kadzi nierdzewnej. Mimo że procedura ta jest o wiele
prostsza i tańsza od tradycyjnej, pozwala otrzymywać naprawdę ciekawe trunki.
Z czym pić wino musujące?
Z czym podawać wino musujące? Znawcy wiedzą, że jego
charakter czyni go idealnym kompanem dla ryb i owoców morza. Wytrawne i
półwytrawne wino musujące spożywane jest przez koneserów również do delikatnego
drobiu, makaronów czy średnio dojrzałych serów. Wina musujące w półsłodkim i
słodkim wydaniu pasują również do miękkich serów czy świeżych owoców. A
pozostając przy owocach – wszyscy smakosze zastanawiający się, jak podawać wino
musujące, mogą również rozważyć picie go ze zmrożonymi truskawkami lub
malinami! Z czym podawać wino musujące wiedzą też barmani, tworząc z jego
udziałem wyśmienite drinki!
Gwarantujemy, że pomimo naszych prób rozwikłania wszystkich
tajemnic wina z bąbelkami, nadal jest ono w stanie pozytywnie zaskoczyć nas pod
wieloma względami. Zachęcamy zatem do próbowania – uniwersalne wino musujące
półwytrawne i wino musujące półsłodkie, czy też wyraziste wytrawne lub słodkie
– każde z nich zasługuje na poznanie!