Lifestyle

Wtorek 31.10.2023, Redakcja

Omega-3 w Twojej diecie: Dlaczego są tak ważne?

Kwasy omega to kluczowe składniki, które powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. MyBestOmega-3 dostarcza ich aż 2022 mg w dziennej dawce. Ale dlaczego są one tak ważne?

adobestock_5268102491.jpg

Zalety kwasów omega-3 dla zdrowia

Kwasy omega-3 cieszą się coraz większą popularnością w środowisku medycznym i wśród osób dbających o zdrowie. Ich wszechstronne korzyści zdrowotne sprawiają, że stanowią one nieodłączny element diety wielu ludzi na całym świecie, oto kilka z nich.

  • Kwasy omega-3, takie jak EPA i DHA, pomagają zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu triglicerydów i podniesienie poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.Kwasy omega-3 wpływają na funkcje różnych komórek układu odpornościowego, w tym limfocytów T i B czy makrofagów. Poprawiają ich zdolność do odpowiedzi na patogeny i regulują produkcję czynników zapalnych.
  • Regularne przyjmowanie kwasów omega-3 może przeciwdziałać objawom depresji, a także poprawić funkcje poznawcze.
  • DHA jest głównym składnikiem siatkówki oka i jest kluczowe dla prawidłowej funkcji wzrokowej.
  • Są kluczowym składnikiem błon komórkowych naszej skóry. Dzięki nim skóra jest nawilżona, elastyczna i zdrowa. Omega-3 może także łagodzić objawy schorzeń skórnych, takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.
  • Kwasy omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, są znane z właściwości przeciwzapalnych. Wspierają równowagę między odpowiedziami prozapalnymi a przeciwzapalnymi w organizmie, co jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Źródła kwasów omega-3 w diecie

  • Tłuste ryby morskie

Na czele listy źródeł kwasów omega-3 stoją tłuste ryby morskie. Są one źródłem kwasów EPA i DHA, najbardziej wartościowych dla ludzkiego zdrowia. Do tłustych ryb zaliczamy m.in.: łosoś: makrelę czy sardynki.

  • Siemię lniane

Jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasu ALA, który w organizmie człowieka może być przekształcany w EPA i DHA. Można je dodawać do sałatek, koktajli czy deserów.

  • Wodorosty i algi

Jest to szczególnie ważne dla wegan i wegetarian. Wodorosty i algi to jedno z niewielu roślinnych źródeł kwasu DHA. Można je spożywać w postaci suplementów lub dodawać do potraw.

A także:

  • orzechy włoskie,
  • chia,
  • olej z wiesiołka,
  • jaja,
  • olej lniany.

Suplement MyBestOmega-3

MyBestOmega-3, to jak zapewnia producent MyBestPharm - najwyższa dobowa dawka kwasów omega-3 na rynku. Suplement zawiera ich aż 2022 mg z czego 2002 mg to kwasy DHA I EPA a 20 mg - ALA. Ma on postać łatwych do połknięcia kapsułek o różanym aromacie - bez posmaku ryby.

W składzie suplementu znajdziemy oleje z ryb (w tym oryginalny tran z dorsza), witaminę D3, witaminę A, witaminę E, astaksantynę, tłoczony na zimno olej lniany, tłoczony na zimno olej z wiesiołka.

Kto powinien suplementować kwasy omega-3?

Zaleca się suplementację kwasów omega-3 osobom, które nie spożywają wysokiej jakości tłustych ryb, minimum 2-3 razy w tygodniu.

Rozważając suplementację, warto zwrócić także uwagę na wskaźnik TOTOX - wskazuje on na czystość olejów rybich. Im niższy wskaźnik TOTOX, tym wyższa jest jakość danego oleju. Według EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) zawartość TOTOX w oleju powinna być niższa niż 25.

Jeśli pragniesz w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność i zadbać o swoje zdrowie kompleksowo: wzmocnić odporność, zadbać o poziom cholesterolu, serce, układ krążenia, wesprzeć pracę mózgu, wątroby i trzustki i poprawić wygląd skóry - zadbaj o odpowiednią ilość kwasów omega-3.

Materiał Partnera