Lifestyle
Wtorek 31.10.2023, Redakcja
Omega-3 w Twojej diecie: Dlaczego są tak ważne?
Kwasy omega to kluczowe składniki, które powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. MyBestOmega-3 dostarcza ich aż 2022 mg w dziennej dawce. Ale dlaczego są one tak ważne?
Zalety kwasów omega-3 dla zdrowia
Kwasy omega-3 cieszą się coraz
większą popularnością w środowisku medycznym i wśród osób dbających o zdrowie.
Ich wszechstronne korzyści zdrowotne sprawiają, że stanowią one nieodłączny
element diety wielu ludzi na całym świecie, oto kilka z nich.
- Kwasy
omega-3, takie jak EPA i DHA, pomagają zmniejszać ryzyko chorób serca
poprzez obniżenie poziomu triglicerydów i podniesienie poziomu
"dobrego" cholesterolu HDL.Kwasy omega-3 wpływają na funkcje
różnych komórek układu odpornościowego, w tym limfocytów T i B czy
makrofagów. Poprawiają ich zdolność do odpowiedzi na patogeny i regulują
produkcję czynników zapalnych.
- Regularne
przyjmowanie kwasów omega-3 może przeciwdziałać objawom depresji, a także
poprawić funkcje poznawcze.
- DHA
jest głównym składnikiem siatkówki oka i jest kluczowe dla prawidłowej
funkcji wzrokowej.
- Są
kluczowym składnikiem błon komórkowych naszej skóry. Dzięki nim skóra jest
nawilżona, elastyczna i zdrowa. Omega-3 może także łagodzić objawy
schorzeń skórnych, takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.
- Kwasy
omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, są znane z właściwości przeciwzapalnych.
Wspierają równowagę między odpowiedziami prozapalnymi a przeciwzapalnymi w
organizmie, co jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania układu
odpornościowego.
Źródła kwasów omega-3 w diecie
- Tłuste
ryby morskie
Na czele listy źródeł kwasów
omega-3 stoją tłuste ryby morskie. Są one źródłem kwasów EPA i DHA, najbardziej
wartościowych dla ludzkiego zdrowia. Do tłustych ryb zaliczamy m.in.: łosoś:
makrelę czy sardynki.
- Siemię
lniane
Jedno z najlepszych roślinnych
źródeł kwasu ALA, który w organizmie człowieka może być przekształcany w EPA i
DHA. Można je dodawać do sałatek, koktajli czy deserów.
- Wodorosty
i algi
Jest to szczególnie ważne dla
wegan i wegetarian. Wodorosty i algi to jedno z niewielu roślinnych źródeł
kwasu DHA. Można je spożywać w postaci suplementów lub dodawać do potraw.
A także:
- orzechy
włoskie,
- chia,
- olej
z wiesiołka,
- jaja,
- olej
lniany.
Suplement MyBestOmega-3
MyBestOmega-3, to jak zapewnia producent MyBestPharm
- najwyższa dobowa dawka kwasów omega-3 na rynku. Suplement zawiera ich aż 2022
mg z czego 2002 mg to kwasy DHA I EPA a 20 mg - ALA. Ma on postać łatwych do
połknięcia kapsułek o różanym aromacie - bez posmaku ryby.
W składzie suplementu znajdziemy
oleje z ryb (w tym oryginalny tran z dorsza), witaminę D3, witaminę A, witaminę
E, astaksantynę, tłoczony na zimno olej lniany, tłoczony na zimno olej z
wiesiołka.
Kto powinien suplementować kwasy omega-3?
Zaleca się suplementację kwasów
omega-3 osobom, które nie spożywają wysokiej jakości tłustych ryb, minimum 2-3
razy w tygodniu.
Rozważając suplementację, warto
zwrócić także uwagę na wskaźnik TOTOX - wskazuje on na czystość olejów rybich.
Im niższy wskaźnik TOTOX, tym wyższa jest jakość danego oleju. Według EFSA
(Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) zawartość TOTOX w oleju powinna
być niższa niż 25.
Jeśli pragniesz w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność i zadbać o swoje zdrowie kompleksowo: wzmocnić odporność, zadbać o poziom cholesterolu, serce, układ krążenia, wesprzeć pracę mózgu, wątroby i trzustki i poprawić wygląd skóry - zadbaj o odpowiednią ilość kwasów omega-3.
Materiał Partnera