Lifestyle
Piątek 09.10.2020, Izabela Popko
Jak parzyć kawę? Naucz się to robić jak pro – kilka wskazówek
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kilku łyków aromatycznej kawy. A jak to zrobić, aby była naprawdę dobra? Przeczytaj nasz przewodnik!
Aby móc delektować się perfekcyjną kawą, nie trzeba za każdym razem wybierać się do ulubionej kawiarni. Wystarczy, że zastosujesz kilka domowych sposobów parzenia tego napoju. Podrzucamy parę wskazówek w zależności od sprzętu, jaki masz w domu.
Jak parzyć kawę przelewową?
Miłośnicy mocnej kawy sypanej, która skutecznie pobudza do działania i stawia na nogi, powinni zaopatrzyć się w ekspres przelewowy. Przyrządzany z jego pomocą napój jest nieco łagodniejszy od klasycznego espresso, ale dzięki długiemu kontaktowi ziaren kawy z wodą charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny niż w przypadku kawy z ekspresu ciśnieniowego.
Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym? W pierwszej kolejności, w specjalnym pojemniku (do wyboru mamy jego wersję podwieszaną, wysuwaną oraz obrotową) umieść filtr i wsyp porcję zmielonej uprzednio kawy. Następnie, do zbiornika z grzałką dolej wody, która za pomocą rurki przeleje się przez filtr z kawą. Krzepiący napar zacznie stopniowo przesączać się do dzbanka.
Parzenie kawy w ten sposób trwa około 10-15 minut. Osoby, które lubią napar z dodatkiem mleka, powinny dodatkowo zaopatrzyć się w specjalny spieniacz. Kawa z ekspresu przelewowego jest niezwykle aromatyczna. Zaletą takiej metody jest brak konieczności doglądania całości procesu, jak to jest podczas parzenia kawy w kawiarce.
Parzenie kawy po turecku krok po kroku
Kawa po turecku jest mocna i aromatyczna, idealna do wypicia rano. Potrzebujesz będzie specjalnego tygielka, czyli niewielkiego, stalowego lub emaliowanego naczynia, które pozwala na wydobycie smaku i aromatu ziaren.
Pierwszy etap parzenia kawy w tygielku to wsypanie do naczynia zmielonych ziaren kawy (1 łyżeczka na 1 filiżankę wody) i cukru (1 łyżeczka na 2 łyżeczki kawy). Następnie postaw naczynie na małym ogniu i podgrzewaj w taki sposób, aby nie dopuścić do zagotowania naparu. Z czasem, na powierzchni zacznie wytwarzać się pianka. Zdejmij wtedy tygielek z kuchenki i poczekaj, aż opadnie. Ponownie umieść go na ogniu i powtaórz czynność dwukrotnie. Umieść piankę na dnie filiżanki i stopniowo dolewaj do niej kawę. W ten sposób wypłynie ona na powierzchnię, a fusy opadną na dno.
Jak parzyć kawę w kawiarce?
Kolejnym sposobem na aromatyczny kofeinowy napój zaparzenie go w makinetce. Przykład: kawiarka od Tadar.pl. Jak podaje ekspert Tadar.pl, naczynie może być wykonane z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Kawiarka składa się z trzech elementów: zbiornika na wodę, zbiornika na zaparzoną kawę oraz sitka.
Pierwszy etap parzenia kawy w kawiarce stanowi wlanie wody do zbiornika i nasypanie do sitka średnio zmielonej kawy. Nie należy jej ubijać. Zamiast tego, wystarczy lekko wyrównać ją łyżeczką. Zakręć górną część kawiarki i umieść ją na ogniu. Po upływie kilku minut wrząca woda zacznie wytwarzać w dolnym zbiorniku ciśnienie, które będzie je przez sitko z kawą do górnej części. W momencie, w którym z urządzenia zacznie wydobywać się odgłos bulgotania, należy je zdjąć z kuchenki i przelać gotową kawę do filiżanek.
Jak wygląda parzenie kawy w zaparzaczu?
To nie wszystkie metody parzenia kawy. Do tego celu z powodzeniem wykorzystać można również zaparzacz do kawy typu french press. To sprawdzony sposób na aromatyczny napar pozbawiony fusów. Parzenie kawy w zaparzaczu jest bardzo proste. Wystarczy wyjąć tłoczek znajdujący się w dzbanku, wsypać do niego grubo zmieloną kawę, zalać wrzątkiem i odczekać około 3-5 minut.
Parzenie kawy przelewowej, po turecku, w kawiarce czy zaparzaczu nie jest tak czaso- i pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i podążać za powyższymi wskazówkami.
Autor tekstu: Piotr Szczepanek
Artykuł sponsorowany