Dodatki: po około 50 g serów: mozzarella, gorgonzoli, parmezanu i ricotty
Zmieszaj jogurt z ziołami i posmaruj nimi placek.
Każdy z serów ma inną intensywność smaku, więc mozzarellę ułóż w plastrach, gorgonzolę
średnio rozdrobnij i posyp po całości, parmezan
zetrzyj na tarce o większych oczkach, a ricottę nałóż łyżką w kilka miejsc. Całość zapiecz.
Sery są doskonałym źródłem białka i wapnia, przeciwdziałają osteoporozie i pomagają
w zachowaniu zdrowia zębów, ale ze względu na wysoką zawartość tłuszczy nie należy przesadzać z ich spożyciem.
2 z 6
PIZZA Z SZYNKĄ I RUKOLĄ
Sos: pół puszki krojonych pomidorów, mały przecier pomidorowy, suszona bazylia, suszone oregano, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku
Dodatki: ser mozzarella,
pomidorki cherry, rukola,
szynka parmeńska
Składniki sosu podgrzewaj
na małym ogniu aż zgęstnieje.
Rozsmaruj go na placku
i ułóż plasterki mozzarelli,
szynki parmeńskiej i pokrojone
na pół pomidorki. Wstaw
na kilka minut do piekarnika.
Po upieczeniu dodaj liście
rukoli. Nie żałuj jej – rukola
ułatwia trawienie potraw
ciężkostrawnych, chroni
przed nowotworami i zwiększa
odporność organizmu.
3 z 6
PIZZA Z PEPPERONI
Sos: pół puszki krojonych pomidorów, mały przecier pomidorowy, suszona bazylia, suszone oregano, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku
Dodatki: ser mozzarella, salami, marynowane papryczki pepperoni Gotowy sos przygotuj jak w poprzednich przepisach i rozsmaruj na cieście. Ułóż kilka plasterków sera, salami
i kilka papryczek. Piecz krótko, by nie spalić papryczek. Pizza będzie lekko ostra.
Chcesz dodać jej większego kopa? To dodaj kilka kropel tabasco do sosu.
Ostre dania pobudzają metabolizm, a dodatkowo zabijają bakterie,
zapobiegają infekcjom i chronią
przed chorobami serca.
Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia