skrzydełka, miód, whisky, jasny
sos sojowy, olej, czosnek, cynamon,
kurkuma, kawałek imbiru, chili,
cytryna, pieprz i sól
Zmiksuj ze sobą miód, whisky, sos sojowy,
olej, imbir, chili, cynamon, czosnek, kurkumę
oraz skórkę z cytryny. Sprawdź smak tej
marynaty i dopiero wtedy, w miarę potrzeby,
dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Umyj i osusz mięso. Włóż je do płaskiego
naczynia i dodaj przygotowaną marynatę.
Dobrze wsmaruj ją w skrzydełka, przykryj
folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Grilluj przez 10 minut, często obracając.
boczek wędzony, suszone śliwki,
sos sojowy, miód, kilka kropel
brandy, sól, pieprz
Pokrój boczek na cienkie plasterki.
Na każdym z nich połóż śliwkę. Całość
nasmaruj mieszanką sosu sojowego,
miodu, brandy, soli i pieprzu (gdyby była
za gęsta, możesz dodać trochę wody).
Zepnij boczek ze śliwką namoczoną
w wodzie wykałaczką, ponownie posmaruj
marynatą i odstaw w chłodne miejsce
na minimum godzinę. Grilluj 10 minut,
oczywiście często obracając.