Lifestyle
Wtorek 16.08.2011, hep
Garkuchnia: STEKI Z ANTYLOPY
Za sprawą prezydenta USA kenijskie żarcie staje się coraz bardziej modne
Kenia to nie tylko piękne krajobrazy, dzikie zwierzęta i safari. To również kraj wysokiej kultury i wyrafinowanej sztuki kulinarnej opartej na ekologicznej żywności. Dlatego proponujemy ci tradycyjną kenijską potrawę: steki z antylopy. Przygotowując ją, pamiętaj, że jadają ją wojownicy plemienia Luo, z którego wywodził się biologiczny ojciec nowo wybranego prezydenta USA — Baracka Husseina Obamy.
SKŁADNIKI
NA DWA STEKI Z ANTYLOPY
- dwa kawałki mięsa z antylopy
- 100 ml spirytusu
- kolorowy pieprz
- gruboziarnista sól
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Mięso natrzyj solą i pozostaw w chłodnym miejscu, by zmiękło. Nie wkładaj go do lodówki (nie zmięknie odpowiednio). Po godzinie rozgrzej patelnię, skrop ją oliwą z oliwek i wrzuć na nią steki. Smaż z obydwu stron po 3–4 minuty. Na koniec pokrop spirytusem i podpal (po kilku sekundach ogień sam zgaśnie). Całość posyp kolorowym pieprzem. Smacznego!