Lifestyle
Wtorek 15.03.2016, Jakub Rusak/ fot. RONZO
Polskie słodycze ze świerszczy
Nie, w tytule nie ma literówki, pomyłki, błędu, autor nie zwariował, ani nie przyszedł do pracy na potężnym kacu. Faktycznie istnieją batony oraz płatki śniadaniowe produkowane z mączki ze świerszczy, a co najlepsze – produkują je Polacy.
Na świecie już od jakiegoś czasu
coraz odważniej mówi się o masowej konsumpcji owadów, które w równym stopniu co
inne zwierzęta, zawierają niezbędne dla człowieka wartości odżywcze. I właśnie
w ten trend postanowił wpisać się 25-latek z Łodzi, który otworzył swój własny
startup. Firma RONZO Crickeat zajmuje się produkcją batonów
z mączki ze świerszczy.
Brzmi obrzydliwie? Być może, ale
fakty są takie, że mączka pozyskiwana z tych insektów zawiera więcej białka,
witamin i mikroelementów niż wołowina, drób czy wieprzowina. Produkty RONZO są
więc skierowane głównie do ludzi, którzy aktywnie uprawiają sport, ale także do
każdego, komu nieobojętne jest zdrowie żywienie.
A co ze smakiem? Jak zapewnia
producent batony RONZO nie różnią się zbytnio smakiem od zwykłych batoników
musli, ponieważ mączka ze świerszczy to tylko 10 proc. zawartości całego
produktu – reszta to głównie bakalie i miód.
Marka oferuje swoje produkty w czterech smakach: w kawowym, kakaowym, naturalnym i śliwkowym, i choć nie należą one do najtańszych (paczka 7 batoników RONZO kosztuje 42 złote), to chętnych na tego typu przysmaki nie brakuje. W swojej ofercie RONZO posiada również mix płatków śniadaniowych, a także niedługo wprowadzi możliwość zakupu samej mączki ze świerszczy.
Być może więc niedługo na siłowni zamiast tekstów: „Stary, co jest najlepsze na masę? Kurczak?”, będziemy słyszeć „Kurczak to już przeżytek, tylko świerszcze”.