Lifestyle
Środa 02.09.2015, Bartosz Joda
Alkohol mniej szkodliwy dla wątroby
Ludzie dzielą się na tych z mocną głową i słabą głową. Ciężko jednak stwierdzić, jak odporna na picie jest nasza biedna wątroba. Tymczasem naukowcy opracowali, co zrobić, by pić alkohol nie szkodząc jej tak, jak dotychczas
Wyniki badań przeprowadzonych na szczurach i opublikowanych w czasopiśmie The Journal of Lipid Research wskazują na to, że ich autorzy znaleźli sposób, aby alkohol mniej szkodził zdrowiu. Chodzi o to, aby po jego spożyciu organizm nie przetwarzał go w kwasy tłuszczowe, ale w glikogen.
O tym, że alkohol jest niezdrowy na pewno mówili ci już rodzice. Zajmijmy się więc konkretami. Wypity alkohol przedostaje się do naszej krwi i wraz z nią jest transportowany do wątroby, która musi z nim zrobić ostateczny "porządek". Kiedy alkohol rozkłada się w naszym organizmie, metabolitami są węglowodany, które z kolei tworzą kwasy tłuszczowe. Zadaniem wątroby jest usunięcie części alkoholu, ale także zgromadzenie rezerw energetycznych z kwasów tłuszczowych lub glikogenu. Z alkoholu powstają także wolne rodniki, które utleniają część kwasów tłuszczowych tworząc toksyczne związki. I w tym właśnie miejscu pojawia się jeden z problemów - o ile glikogen nie wpływa na stłuszczenie wątroby, które może prowadzić do marskości, o tyle kwasy tłuszczowe już tak. Ich nadmierna ilość jest więc nie wskazana i z całą pewnością szkodzi. Idąc dalej - o wiele lepiej byłoby dla naszego zdrowia, gdyby po spożyciu alkoholu organizm rozkładał węglowodany nie w tłuszcz, ale w glikogen. I na to właśnie znaleźli sposób chińscy naukowcy!
Autorzy badania są zdania, że do przekształcenia alkoholu w glikogen konieczne jest zwiększenie aktywność genu PPP1r3G, którego funkcje były już wcześniej znane naukowcom. O ile jednak eksperymenty przeprowadzone na szczurach zakończyły się powodzeniem, ich odkrycie muszą potwierdzić jeszcze testy kliniczne. Jeśli wszystko potoczy się zgodnie z planem - kto wie - może już wkrótce zostaną opatentowane nowe środki pomagające w walce ze szkodliwymi skutkami pijaństwa.