Lifestyle

Poniedziałek 02.05.2011, CKM

Posiłki.

Jedząc śniadanie, kolacje czy też obiad należy kierować się zasadami Savoir vivre.

To wszystko po to, aby nasza kultura osobista nie raziła innych. Oczywiście w domowych pieleszach mało kto posługuje się tymi zasadami. Nie wie jak wygląda nożyk do jajek czy też nóż do ryby. W domu nikogo to nie razi ani nie przeszkadza, natomiast gorzej jest jak znajdziemy się w restauracji gdzie w każdym miejscy siedzą nieznajomi ludzi, a trzeba przecież zjeść zamówione danie np. spaghetti. Wiele osób nie wie jak prawidłowo i z kulturą jeść to danie, a przy tym nie ubrudzić się od sosu. Inną sprawą jest również zjedzenie prostego wydawałoby się jajka. Bardzo mało osób wie, że nożyk do jajka pomoże rozbić nam skorupkę jak i fachowo pokroić ugotowane jajko. Savoir vivre to sztuka jedzenia i umiejętnego zachowania się w każdej sytuacji której powinien każdy bez wyjątku się nauczyć.