Lifestyle

Wtorek 15.03.2016, Jakub Rusak/ fot. RONZO

Polskie słodycze ze świerszczy

Nie, w tytule nie ma literówki, pomyłki, błędu, autor nie zwariował, ani nie przyszedł do pracy na potężnym kacu. Faktycznie istnieją batony oraz płatki śniadaniowe produkowane z mączki ze świerszczy, a co najlepsze – produkują je Polacy.

DSC_7143-2-1240x860_c.jpg
Na świecie już od jakiegoś czasu coraz odważniej mówi się o masowej konsumpcji owadów, które w równym stopniu co inne zwierzęta, zawierają niezbędne dla człowieka wartości odżywcze. I właśnie w ten trend postanowił wpisać się 25-latek z Łodzi, który otworzył swój własny startup. Firma RONZO Crickeat zajmuje się produkcją batonów z mączki ze świerszczy.

Brzmi obrzydliwie? Być może, ale fakty są takie, że mączka pozyskiwana z tych insektów zawiera więcej białka, witamin i mikroelementów niż wołowina, drób czy wieprzowina. Produkty RONZO są więc skierowane głównie do ludzi, którzy aktywnie uprawiają sport, ale także do każdego, komu nieobojętne jest zdrowie żywienie.

RONZO OXFORD.jpg

A co ze smakiem? Jak zapewnia producent batony RONZO nie różnią się zbytnio smakiem od zwykłych batoników musli, ponieważ mączka ze świerszczy to tylko 10 proc. zawartości całego produktu – reszta to głównie bakalie i miód.



Marka oferuje swoje produkty w czterech smakach: w kawowym, kakaowym, naturalnym i śliwkowym, i choć nie należą one do najtańszych (paczka 7 batoników RONZO kosztuje 42 złote), to chętnych na tego typu przysmaki nie brakuje. W swojej ofercie RONZO posiada również mix płatków śniadaniowych, a także niedługo wprowadzi możliwość zakupu samej mączki ze świerszczy.

Być może więc niedługo na siłowni zamiast tekstów: „Stary, co jest najlepsze na masę? Kurczak?”, będziemy słyszeć „Kurczak to już przeżytek, tylko świerszcze”.