Lifestyle

Wtorek 30.12.2014, gianni

Jak jeść skrzydełka

Nie lubisz skrzydełek, bo marnuje się na nich najwięcej mięsa? Mamy instruktaż, jak jeść, by oskubać kurczaka do ostatniego włókna mięsa.

jak jeść skrzydełka.jpg
Nieprawda, że sezon na barbecue odszedł na kilka miesięcy. Prawdziwy samiec alfa nie chowa grilla do garażu, tylko strzepuje z pokrywy śnieg, rozpala pod rusztem choinką świąteczną i wrzuca na kratkę ulubione mięso. Ale jeśli nie masz pod ręką grzańca, ulubione mięso proponujemy przygotować w ciepłej kuchni, w piekarniku.

Jedną z najczęściej omijanych przez facetów potraw są skrzydełka drobiowe pod różną postacią. Mężczyźni wolą solidny kawał mięsa, zamiast ogryzania kości. Ale te czasy odeszły w niepamięć. Od teraz będziesz zajadał się nimi równie chętnie jak schabowym. Bo nie ma wielu bardziej męskich rzeczy niż autorski przepis na skrzydełka, którym możesz zabłysnąć nie tylko przed kobietami, ale i kumplami, gdy zaprosisz ich na wspólne oglądanie meczu.

Skrzydełka dzielą się na trzy części:
Najgrubsza – ta najbliżej korpusu kurczaka. Odrywasz ją od reszty, wkładasz do ust, zębami przytrzymujesz mięso i wyciągasz czystą kość. Chrząstki możesz zjeść – dobrze podziałają na Twoje chrząstki i kości.
Środkowa – tu zaczyna się frustracja, bo ta część składa się z dwóch kości i to sposób ich połączenia powoduje, że marnuje się sporo mięsa. Ustal gdzie jest grubszy koniec tego segmentu. Znajdziesz tam chrząstkę łączącą obie kości. Usuń ją. Teraz mniejszą kostkę wykręć z mięsa, a jak będzie wolna, to samo zrób z drugą. Tadam! Masz soczysty kawałek mięsa!
Najcieńsza – możesz rozprawić się z nią tak, jak z najgrubszą, ale pod skórą ma małe kostki i niewiele mięsa, zatem szkoda Twojej energii na te maleństwa. Już na etapie pieczenia możesz je odciąć i wyrzucić. 


Poniżej pomocna instrukcja wideo: