Lifestyle

Czwartek 05.05.2011, hep

Garkuchnia: PIZZA

Jest jedno jedyne danie, za które podziwiamy Italiańców.

Garkuchnia: PIZZA O Włochach możemy powiedzieć wiele niedobrego: noszą kolorowe skarpetki, paradują w obcisłych koszulkach, nie lubią wojaczki i, last, but not least, nawet gdy dorosną, mieszkają u mamusi. Ale jest coś, za co podziwiamy panów z południa Europy. Za mafię. Tfu! Za pizzę, oczywiście. Prosty w wykonaniu placek z przecierem pomidorowym, żółtym serem i dodatkami zawojował świat i stał się symbolem samczego stylu życia. Bo czy jest coś bardziej męskiego niż pizza, piwo i mecz w TV?


PIZZA MARGHERITA

SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej  
- łyżeczka drożdży w proszku
-  pół szklanki ciepłej wody
- sól i pół łyżeczki cukru i sól
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- przecier pomidorowy (passata)
- opakowanie sera mozarella

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj dokładnie mąkę, sól i cukier, dodaj oliwę, wodę i drożdże. Powstałą masę zagnieć i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek. Posmaruj go passatą i obłóż mozarellą. Na koniec włóż do gorącego piekarnika. Nie włączaj termoobiegu! Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut.

Sonda

Najbardziej włoskie


KAŻDEMU WEDŁUG POTRZEB

W zależności od tego, co jest na wierzchu, pizza nosi nazwę:
PEPERONI — z kiełbaskami peperoni,
HAWAJSKA — z szynką oraz ananasem,

MARINARA — z owocami morza,
LONDON — z jajkiem i bekonem,
GÓRALSKA — z oscypkiem i żurawiną
WIEJSKA — z wołowiną i wieprzowiną,
CZTERY SERY — z serami: mozarella, pecorino, gorgonzola oraz parmezan,
CAPRICIOSA — z szynką i pieczarkami.

Masz swój przepis na placek? Podziel się!