Lifestyle
Piątek 21.10.2016, materiał powstał przy współpracy z Nestle
Dieta w chorobie nowotworowej
Osoby chore na nowotwór powinny zadbać o właściwą dietę, która pozwoli organizmowi przetrwać w jak najlepszej kondycji inwazyjną chemioterapię oraz przyspieszy okres rekonwalescencji.
Zaniedbanie wyjątkowych potrzeb na składniki odżywcze jakie ma chory
na nowotwór człowiek może przyczynić się do wydłużenia czasu leczenia i
intensyfikacji skutków ubocznych.
Indywidualna dieta dostosowana do potrzeb chorego
Niestety nie istnieje jedna dieta dla
wszystkich chorych na nowotwór, ponieważ choroba atakuje w ponad 200 różnych
typach, a stan każdego pacjenta jest inny. Najważniejsze jest ustalenie przez
lekarzy i dietetyków jaka podaż związków odżywczych będzie właściwa dla
organizmu pacjenta na danym etapie leczenia onkologicznego.
Wielu lekarzy podkreśla również znaczenie
konsystencji i tekstury pokarmów. Nie bez znaczenia są pory posiłków, których
należy bezwzględnie przestrzegać. Jedną z głównych ról specjalistycznej diety
dla osób chorych na nowotwory jest zahamowanie spadku masy ciała i dostarczenie
niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jest to bardzo
trudne zadanie wobec faktu utraty apetytu przez większość osób poddawanych
chemioterapii.
Lekkostrawne dania to podstawa
Osoby chore na nowotwory powinny unikać
niepotrzebnego obciążania organizmu potrawami trudnymi do strawienia. Dieta
takiej osoby oparta jest zazwyczaj na gotowanych warzywach i białym mięsie
przygotowywanym na parze lub za pomocą innej beztłuszczowej obróbki cieplnej. W
przypadku chorych cierpiących na nowotwory przewodu pokarmowego może okazać się
konieczne przygotowywanie posiłków o płynnej lub półpłynnej konsystencji.
Dieta w chorobie nowotworowej przed, w trakcie
i po leczeniu onkologicznym musi:
- dostarczać odpowiednią ilość energii,
- zapewnić organizmowi chorego pełnowartościowe białko,
- zaopatrzyć ciało w odpowiednią ilość węglowodanów i wysokiej jakości
tłuszczy,
- zasilić organizm optymalną ilością witamin i składników mineralnych
- i co bardzo ważne przy chemioterapii nawodnić chorego poprzez odpowiednią podaż płynów.
Rola składników odżywczych w zwalczaniu nowotworów
Chory na nowotwór potrzebuje średnio o 20% więcej
energii niż osoba zdrowa w tym samym wieku i o tej samej płci. Wynika to z
konieczności intensyfikacji pracy układu immunologicznego, a także z
konieczności odbudowy zniszczonych przez chorobę i chemioterapię komórek. Za
dostarczenie odpowiedniej ilości energii odpowiedzialne są białka.
Węglowodany zapewniają właściwy metabolizm
białek. Bez nich nawet pełnowartościowe białka nie zafunkcjonują w organizmie.
Kwasy tłuszczowe n-3 i antyoksydanty
spowalniają procesy nowotworowe, wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych i
blokują wolne rodniki tym samym zapobiegając ich szkodliwemu działaniu.
Witaminy C, E, beta-karoten, cynk, selen,
miedź, magnez, mangan, koenzym Q10, polifenole i fitosterole są niezbędne do
zapewnienia prawidłowej pracy układu odpornościowego, a także do zapewnienia
prawidłowego procesu odbudowy komórek.
Problemy w odżywianiu osób chorych na nowotwór
Większość osób chorujących na nowotwór i
poddanych chemioterapii cierpi na utratę apetytu. W takiej sytuacji trudno jest
dostarczyć ich organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dlatego lekarz
prowadzący leczenie powinien zostać poinformowany o tym fakcie. Oprócz utraty
apetytu chorzy skarżą się na wymioty, biegunki, zaparcia, zmiany w jamie ustnej
powodujące ból w trakcie spożywania posiłków itp.
Skutkiem niedożywienia pacjenta przechodzącego
terapię są m.in.:
- spadek odporności i podatność na infekcje,
- niedokrwistość,
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej,
- zmniejszenie produkcji białek,
- zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych,
- ubytek masy kostnej,
- zmniejszenie masy ciała,
- zwiększona śmiertelność.
Dlatego za wszelką cenę należy uchronić
pacjenta przed niedożywieniem.
Optymalnie zbilansowane środki dietetyczne
Przy problemach z odżywianiem lekarze zalecają
stosowanie specjalnie przygotowanej dla chorych na nowotwór diety uzupełnionej
zbilansowanymi preparatami takimi jak Resource 2.0, Resource 2.0 + fibre,
Resource Protein. Podawanie choremu tych środków dietetycznych pozwala na
uzyskanie pewności, że wszystkie potrzebne do walki z chorobą substancje i
składniki odżywcze zostaną organizmowi dostarczone, nawet wtedy gdy pacjent
odmawia przyjmowania zwykłych pokarmów.
Nie bez znaczenia jest fakt, iż środki
dietetyczne dla chorych na nowotwory mają półpłynną lub płynną konsystencję. To
ułatwia podanie ich choremu i nie wymaga z jego strony wysiłku związanego z
przyjmowaniem stałych pokarmów. Więcej informacji na temat znaczenia diety w chorobie nowotworowej znajdą Państwo
na stronie: https://www.nestlehealthscience.pl/zarzadzanie-zdrowie/onkologia/zywienie-w-chorobie-onkologicznej.