Zdrowy burger

Zmień klasycznego „śmieciowego” hamburgera w zdrowy męski posiłek!
burger


Jeżeli sądzisz, że prawdziwego hamburgera możesz zjeść tylko w jakimś ulicznym barze lub amerykańskiej restauracji szybkiej obsługi, to się mylisz. Najlepsze oraz najzdrowsze hamburgery te, które zrobisz sobie... sam. Co ciekawe, przyrządzenie takiego smakołyku jest dziecinnie proste. Przekonuje o tym słynny kucharz stylista jedzenia Karol Gładki (karolgladki.com), który pracował najlepszych europejskich restauracjach. Jego hamburgery bogate  w to, czego organizm mężczyzny potrzebuje najbardziej: białko, kreatyninę, cynk i żelazo. Po przyrządzeniu i zjedzeniu takiej kanapki ukoisz nie tylko swoje nerwy, ale także szybciej zregenerujesz siły  ćwiczeniach lub ognistym seksie z niewyżytą żądną wielokrotnych orgazmów panienką. Jednym słowem: poczujesz się wreszcie jak stuprocentowy samiec alfa!

JAK TO ZROBIĆ?

Składniki:
220 gramów chudego mielonego mięsa; 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek; 1/2 siekanej cebuli, 1 plasterek cebuli, 1/2 ostrej papryczki (np. chili); szczypta czarnego pieprzu; garść liści młodego szpinaku; 2 plasterki pomidora; 1 plasterek sera typu cheddar; 2 słodkie ziemniaki (bataty); 1 pełnoziarnista bułka

Produkcja

Obierz ziemniaki, pokrój w słupki lub kliny i wrzuć na gorący olej w garnuszku lub na patelni. Od czasu do czasu przewracaj, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Zmieszaj siekane mięso, cebulę, paprykę oraz pieprz, a następnie uformuj placek w kształcie hamburgera. Umyj liście szpinaku, pokrój w plastry pomidora. Przygotuj plasterek sera.  Usmaż hamburgera na rozgrzanym oleju na patelni lub jeszcze lepiej, bo zdrowiej, upiecz w piecyku (temperatura pieca 180º C), przewracając go od czasu do czasu, aż nabierze brązowego koloru. Do przekrojonej bułki włóż warstwami szpinak, plasterek pomidora, plasterek cebuli, upieczony kotlet, plasterek sera oraz drugi plasterek pomidora. Podawaj na talerzu razem z frytkami.|

Keczup twój wróg
Nie psuj hamburgera takimi sosami, jak keczup lub majonez!  Pełne są zabójczego cukru i soli! Zamiast tego użyj czerwonego pesto, które bogate jest w zdrowe tłuszcze!

Zdrowa bułka razowa
Najzdrowsze hamburgery to te w bułce pełnoziarnistej, bogatej w witaminy i błonnik. Unikaj białego pieczywa! Nie ma ono składników odżywczych i jest typowym„zapychaczem”.

Nie lubisz chili–burgerów? Zastąp paprykę innym „wsadem”!

Ser pleśniowy
Sprawi, że kotlet zyska kremową konsystencję, a organizm otrzyma więcej witamin z grupy B.
Chorizo
Ta hiszpańska kiełbasa sprawi, że twoja kanapka będzie pięknie pachnieć, dając ci dużo białka i żelaza.
Czosnek
Zapach hamburgera będzie ostry, a ty wzbogacisz się m.in. w żelazo, wapń i mangan, który pomaga w spalaniu białka.
Orzeszki piniowe
Kotlet będzie chrupiący i bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Chudy boczek
Smak i zapach wędzonki zmieni charakter kanapki, a zawarty w boczku selen wzmocni twój układ odpornościowy.
Mozzarella
Ser ten po zmieszaniu z mięsem sprawi,  że kanapka będzie bardziej „ciągliwa” i bogatsza w wapno.


Dodał(a): CKM Piątek 30.11.2012