Z rodziny dyniowatych

Wiele warzyw i owoców powinno być spożywanych zaraz po zerwaniu, ponieważ wtedy mają one najwięcej wartości odżywczych.
Nie zawsze to jest możliwe, ponieważ kupowane w sklepach jarzyny, przeważnie są najpierw przechowywane w chłodniach. Dynia witaminy ma liczne i jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Jej miąższ, jak i nasiona są całkowicie jadalne. Często też służy ona jako ozdoba, kiedy nadchodzi Święto Halloween. Żółte, duże jagody są znane każdemu z nas. Zawarte w nich kwasy nienasycone są budulcem błon komórkowych, jak również są niezbędne przy wytwarzaniu witaminy D. Najlepsze witaminy, które są jednocześnie najbardziej wartościowe dla naszego organizmu i pochodzą właśnie ze świeżych owoców i warzyw, a nie z przetworzonych soków czy też mrożonek, które często poddawane są obróbce mechanicznej i wytracają przez to swoje wartości.

Dodał(a): CKM Poniedziałek 02.05.2011