Wódka bekonowa i absynt o kocich oczach

Oto wódka, którą pijesz, nie szukając zagrychy a także najbardziej tajemniczy trunek w historii ludzkości
Wódka


ŚWIŃSKI WIST


Amerykańska Bakon Vodka osiąga moc 40 woltów dzięki jednorazowej destylacji zacieru z dorodnych ziemniaków ze stanu Idaho. Doprawiona aromatem słoniny z miejscowych wieprzy zyskała niepowtarzalny smak zagrychy. Pijesz, nie jesz, kaca masz jak w banku.



ZIELONY DUCH

Marka
Angielskie słowo „lucid” może oznaczać zarówno coś błyszczącego, świecącego, jak i klarownego.

Zielonooki kot
Klasyczny absynt ma kolor zielony (choć powstają również wersje bezbarwne i np. czerwone). Za jego barwę odpowiada głównie chlorofil z roślin używanych do produkcji tego trunku.

Zioła
W skład wchodzą rośliny takie jak koper włoski, anyż, hyzop lekarski oraz piołun zawierający tujon, czyli związek chemiczny, który w zbyt dużej ilości może doprowadzać m.in. do psychoz.

Ojczyzna
Ojcem tego alkoholu jest Pierre Ordinaire, francuski lekarz zamieszkały w Szwajcarii. Zaczął go sprzedawać pod koniec XVIII w. jako „cudowny lek na wszystko”. Jeżeli absynt, to tylko z napisem „Product of France”.

Moc
Absynt powstaje na bazie destylatu, który wyjściowo może mieć nawet około 90 proc. alkoholu. Po rozcieńczeniu oraz zabutelkowaniu zazwyczaj moc wynosi 50–70 proc.

Dodał(a): ckm Czwartek 03.11.2011