Urodzinowy browar na 20-lecie
W tym roku Browar Amber świętuje dwudziestolecie. Przez ten czas browarnicy z pomorskiego Bielkówka uwarzyli dla was prawie trzy miliony hektolitrów złotego trunku i wypuścili na rynek kilkanaście marek piwa, które podbiły nie tylko Polskę.
PSZENICZNIAK
Orzeźwiający, przyjemny trunek. Naturalnie mętny jak na piwo pszeniczne przystało. Łączą się w nim klasyczne bananowo – waniliowe nuty i delikatna chmielowa goryczka. Dzięki łagodnemu smakowi dobry zakup dla żony, dziewczyny, koleżanki. Trunek najlepiej podawać w wysokich, skręcanych, rozszerzanych do góry szklankach. Bogata, gęsta piana utrzymuje się bardzo długo, praktycznie do ostatniego łyka. Świetnie pasuje do potraw z grilla, słonych przekąsek, ryb i pieczonego kurczaka.
Styl: pszeniczne
Zawartość alkoholu: 5,2 %
Metoda warzenia: górna fermentacja
Temperatura podania: 5 – 7 stopni
GRAND IMPERIAL PORTER
Mocne jak tur, dobre na odwagę. 8 proc. alkoholu i 18,1 proc. ekstraktu nieźle uderza do głowy.
Jak na bałtycki porter przystało piwo ma głęboką, ciemną barwę. Obfita piana wypełnia kufel po same brzegi. Na początku trunek jest słodki, ma posmak czekolady i palonej kawy. Gdzieś w tle czuć delikatną woń wiśni. Z każdą chwilą czekolada staje się coraz bardziej gorzka.Najlepiej smakuje podawane w prostej, delikatnie rozszerzanej ku górze szklance. Idealne do potraw z grilla, ale o dziwo świetnie nadaje się też do deserów.
Styl: porter bałtycki
Zawartość alkoholu: 8 %
Metoda warzenia: tradycyjna, dolna fermentacja
Temperatura podania: 10 – 12 stopni
ŻYWE
To jedno z najbardziej utytułowanych polskich piw. Dlaczego? Jest niepasteryzowane, naturalne, klarowne o pięknym bursztynowym kolorze. W smaku wyraziste, treściwe. Dominuje w nim słód, ale i dość wyraźna gorycz chmielu. Idealne dla miłośników jasnego piwa.Najlepiej podawać w prostej, lekko rozszerzanej u góry szklance.
Styl: lager jasny
Zawartość alkoholu: 6,2 %
Metoda warzenia: dolna fermentacja, długie leżakowanie
Temperatura podania: 8-10 stopni stopni
KOŹLAK
Jedno z ulubiony piw tych, którzy lubią dość mocne, ciemne trunki. Piwo warzone ze słodu jęczmiennego, wysycone, nie za słodkie. Napitek ma barwę głębokiego rubinu. Po przelaniu gęsta, beżowa piana utrzymuje się długo. W smaku i aromacie czuć wyraźne nuty karmelowe i kawowe oraz typową chmielową goryczkę.
Najlepiej podawać : kielich / goblet
Styl: bock ciemny
Zawartość alkoholu: 6,5 %
Metoda warzenia: dolna fermentacja, długie leżakowanie
Temperatura podania: 10 - 12 stopni