Świąteczne drinki na bazie cydru
Składniki (na dwa małe drinki):
- 1 torebka zielonej herbaty,
- 50 ml żytniej whiskey (lub burbonu, np. Bulleit),
- 30 ml cydru jabłkowego,
- pół małej cytryny,
- 2 duże jabłka (do podania drinków),
- gwiazdki anyżu i laski wanilii do dekoracji.
Wykonanie:
Wydrąż jabłka, tak by wyglądały jak na powyższym obrazku (będziesz w nich serwować drinki). Zagotuj wodę i zalej nią kubek zielonej herbaty (zostaw w nim jednak miejsce na whisky/burbon i cydr). Kiedy herbata się zaparzy, wyjmij ją z kubka, aby napój nie był za gorzki. Następnie dodaj wspomniane alkohole i wyciśnij sok z połowy cytryny. Gotowy napój przelej do wydrążonych jabłek i udekoruj laską wanilii oraz gwiazdą anyżu.
Smacznego i wesołych Świąt!