Kryzysowa wódka
Skarb narodowy Islandii. Kraju, w którym żyje więcej owiec niż ludzi, a bankomaty służą tylko do ozdoby...
PRODUKCJA
Reyka powstaje ze zbóż oraz wody ze źródeł Borgarnes, liczących ok. 4000 lat. Woda ta jest idealnie czysta i pozbawiona mineralnych domieszek. Wódkę produkuje się w miedzianych kadziach używanych zwykle do wytwarzania ginu. Energię do pracy destylarnia Borgarnes czerpie ze źródeł geotermalnych.
PIECZĘĆ
Tak samo jak to robią producenci szlachetnych koniaków i ekskluzywnych win, Islandczycy postanowili butelkę Reyki ozdabiać pieczęcią z logo destylarni.
NAZWA
Słowo Reyka pochodzi z języka używanego na Islandii kilkaset lat temu i oznacza po prostu parę unoszącą się z gejzerów. Pijesz więc Reykę – i jesteś pod parą!
GRAFIKA
Rysunek na etykiecie przedstawia aktywny wulkan Hvannadalshnúkur, z którego zboczy zbierane są skały magmowe, wykorzystywane podczas procesu produkcji.
POCHODZENIE
Reyka jest jedyną wódką produkowaną w Islandii, w jedynej tamtejszej destylarni, nawiasem mówiąc, najbardziej na północ wysuniętej destylarni na świecie.
FILTRACJA
Żadna inna wódka na świecie nie jest filtrowana za pomocą skał z lawy wulkanicznej. Efektem jest zielone zabarwienie trunku i jego niepowtarzalny smak. Istnieje legenda, że sposób, w jaki wódka jest produkowana, zapobiega występowaniu kaca w dzień po spożyciu. Niestety, to tylko legenda.